Tudomány

Cukros vagy diétás üdítőt iszol? Tökmindegy, mindkettő Alzheimert okozhat

  • Szerző:nuus
  • 2017.04.25 | 07:14

Azonnal tedd le azt az üdítőt, ami a kezedben van!

Amikor a cukrozott üdítőitalok rendszeres fogyasztására terelődik a szó, mindenki kapásból vágja az orvosilag is alátámasztott veszélyeket: tönkre mennek a fogaid, kövér leszel, nő a cukorbetegség, a szívroham és a stroke kockázata. A lista folytatható.

via GIPHY

A diétás üdítők esetében már kicsit bizonytalanabb a tudomány. Ugyan valóban csökken a cukorfogyasztás, ha átállunk mondjuk a

Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) állásfoglalása
Az ISA állásfoglalása leszögezi: nincs hihető mechanizmus annak magyarázatára, hogy potenciális kapcsolat volna a diétás üdítők és az agyvérzés (stroke) vagy a demencia kialakulása között. Napjainkban az elhízás (ami egyben a szív- és érrendszeri betegségek, köztük a stroke fő kockázati tényezője) és a demencia ismert rizikófaktorának számító cukorbetegség egyre inkább terjedőben van világszerte. Az ISA álláspontja szerint ebben a helyzetben népegészségügyi szempontból veszélyes elrettenteni az embereket az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek használatától, hiszen azok biztonságos és hatékony módját jelentik a testsúlycsökkentésnek és -karbantartásnak éppúgy, mint a vércukorszint-szabályozásnak. A kutatók (Pase és szerzőtársai) maguk is hangsúlyozták, hogy a tanulmányuk egyetlen embercsoport megfigyelésére épült és nem alkalmas ok-okozati összefüggés kimutatására.

diétás kólára, de ez más problémákat okozhat. A mesterséges édesítő szerekhez sokan társítják a cukorbetegség, különböző szívbetegségek és a súlyvesztés veszélyét, bár egyértelműen nem mutatták még ki az összefüggést.

A napokban két tanulmány is megjelent, amelyek a sima és a diétás üdítők rajongóinak okot adhatnak arra, hogy teljesen felhagyjanak szenvedélyükkel.

A Stroke című folyóirat tanulmánya azt állítja, hogy a mesterséges édesítőszerek fogyasztása növeli a stroke, a demencia és az Alzheimer kór kialakulásának kockázatát. Az Alzheimer & Demencia pedig azt írja, hogy a cukor nagy mennyiségben való fogyasztása Alzheimer-kór kialakulásához vezethet.

Az eredményeket persze többen vitatják, többek között a jobbra látható állásfoglalással jelentkezett a Nemzetközi Édesítőszer Szövetség. Illetve ami még fontos lehet, akár egy újabb vizsgálat során tisztázni, hogy mekkora mennyiség fogyasztása okozhat problémákat, mert szerencsére a legtöbben azért nem fogyasztunk ipari mennyiségű cukrot vagy édesítőszert, tisztelet a kivételeknek.

Nyitókép: Pixabay.com/aitoff CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló