Tudomány

Újabb, kihaltnak hitt rágcsáló került elő, máris olvadozunk tőle

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.26 | 14:19

A kaliforniai-félsziget mocsaras részén újra felbukkantak a kedves kis jószágok.

Kaliforniai kutatók a San Quintin kengurupatkány élő példányaira bukkantak. Ez a rágcsálóféle bő harminc éve teljesen eltűnt a környékről, így már hivatalosan is kihaltnak tekintették ezeket a kisemlősöket.

1986-ben jegyezték fel a mexikói Alsó-Kalifornia vidékén az utolsó megjelenésüket, most viszont a szomszédos San Diegoi Természettudományi Múzeum szakemberei maguk is meglepődtek, amikor szembe találkoztak a virgonc állatkákkal. Legelőször szintén az intézet dolgozója, egy Lawrence M. Huey nevű zoológus írta le ezt a patkányfélét, 1925-ben, további 84 faj és alfaj mellett.

A Dipodomys gravipes nevű állatok egy 20 kilométeres szakaszon éltek akkor, San Telmo és El Rosario között. Még ez a kis populáció is kétfelé oszlott: az északi „hegylakók” kaktuszfélék közt laktak, a déliek pedig a sík ártereket foglalták el.

1986 óta egyetlen példányukkal sem lehetett találkozni: mindkét élőhelyről teljességgel felszívódtak. A Nemzetközi Természetvédelmi Unió a különösen veszélyeztetett, illetve a kihalt kategóriába sorolta a jószágokat.

A létszámuk drasztikus lecsökkenésének az oka az volt, hogy a lapályokat idővel felszámolták, mivel mezőgazdasági művelés alá vonták a területeket. Így a buja növényzetet és magvakat dézsmáló kisállatok kiszorultak az otthonukból.

De ez a friss expedíció jó hírekkel szolgált: mégsem tűnt el teljesen ez a rágcsálóféle az élők sorából. A megváltozott környezethez is képes volt idomulni, és túlélni: ellenállóbbnak bizonyult, mint ahogyan azt korábban vélték róla.

Nem csak ez a felfedezés szól amellett, hogy érdemes a hagyományos felderítési módokkal végezni a terepmunkát – de egy kiváló alkalom arra is, hogy megtervezzük a környezetvédelem további lépéseit is.

véli Scott Tremor, a múzeum embere, aki szerint immár konkrét erőfeszítésekre van szükség. A teendők elé izgalommal néző tudós elkötelezi magát amellett, hogy kollégáival a félsziget különleges voltát megőrizze.

Csapata a Valle Tranquilo Természetvédelmi Területen, a második megfigyelési ponton bukkant a kengurupatkányokra, melyet a Terra Peninsular A.C. szövetség őriz, így az IFL Science szerint is jó kezekben van a tüneményes rágcsálók jövője.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.