Tudomány

Visszatért a kihaltnak hitt kínai folyami delfin?

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.12 | 11:30

A „Jangce Istennőjének” is becézett jószágok tíz éve tűntek el a folyóból.

baijidolphinwiki

 

Ismét láttak őshonos baiji-kat Ázsia leghosszabb folyójában – írta a Guardian. Igaz, csak egy amatőr kutatócsoport állítja azt, hogy megpillantották a kihaltnak tartott állatot a folyó egy adott szakaszán. A világ egyik legrégebbinek tartott édesvizi emlőse csak itt volt megtalálható, és nagyjából 20 millió éve szántotta a hullámokat.

 

 

Egy évtizede már úgy tűnt, hogy örökre lemondhatunk a majdhogynem vak állatkákról, ahogy erről a National Geographic is beszámolt. 2006-ban 6300 km-es szakaszt kutattak át utánuk, teljesen eredménytelenül, ám most úgy tűnik, mégis sikerült pár túlélőnek maradnia, legalábbis Anhui tartományban, a Wuhu nevű település mellett látni vélték őket:

Semmilyen más teremtmény nem tud pont így kiugrani a vízből, és ebben a szemtanúk – köztük halászok is – teljesen egyetértenek.

mondta a hobbi környezetvédő Song Qi, aki egyébként egy pekingi kiadóban dolgozik. Felvétellel sajnos nem sikerült alátámasztania megfigyeléseit, de remélhetőleg a nyilvánosság hatására ismét fókuszba kerülhet az állatok sorsa, és ha tényleg életben maradt pár példány, akkor végre nagyobb védettséget is kaphatnának.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Film
BAFTA: Tarolt az Oppenheimer
  • szerző:nuus/MTI
  • 2024. 02. 19.