Tudomány

Visszatért a kihaltnak hitt kínai folyami delfin?

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.12 | 11:30

A „Jangce Istennőjének” is becézett jószágok tíz éve tűntek el a folyóból.

baijidolphinwiki

 

Ismét láttak őshonos baiji-kat Ázsia leghosszabb folyójában – írta a Guardian. Igaz, csak egy amatőr kutatócsoport állítja azt, hogy megpillantották a kihaltnak tartott állatot a folyó egy adott szakaszán. A világ egyik legrégebbinek tartott édesvizi emlőse csak itt volt megtalálható, és nagyjából 20 millió éve szántotta a hullámokat.

 

 

Egy évtizede már úgy tűnt, hogy örökre lemondhatunk a majdhogynem vak állatkákról, ahogy erről a National Geographic is beszámolt. 2006-ban 6300 km-es szakaszt kutattak át utánuk, teljesen eredménytelenül, ám most úgy tűnik, mégis sikerült pár túlélőnek maradnia, legalábbis Anhui tartományban, a Wuhu nevű település mellett látni vélték őket:

Semmilyen más teremtmény nem tud pont így kiugrani a vízből, és ebben a szemtanúk – köztük halászok is – teljesen egyetértenek.

mondta a hobbi környezetvédő Song Qi, aki egyébként egy pekingi kiadóban dolgozik. Felvétellel sajnos nem sikerült alátámasztania megfigyeléseit, de remélhetőleg a nyilvánosság hatására ismét fókuszba kerülhet az állatok sorsa, és ha tényleg életben maradt pár példány, akkor végre nagyobb védettséget is kaphatnának.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló