Tudomány

Közelebb az örök élethez: tudósok sikeresen újraindítottak disznó agyakat, embereken is működhet

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.07 | 09:43

Egy lépéssel közelebb vagyunk az örök élethez. A Yale tudósai sikeresen újraindítottak néhány disznóagyat azután, hogy az állatokat már levágták, tehát az agyuk már külön volt a testüktől.

Nenad Sestan és csapata mesterséges vérrel hozták vissza az agyakat az életbe, és 36 órán keresztül fenn is tartották ezt az állapotot. Nem nyerték vissza az öntudatukat, de Sestan azt mondta, hogy az kiderült, hogy a tudat visszaállítása működhet.

Sőt, a tudat újraindítása működhet az összes főemlősön, tehát az emberen is.

De még messze vagyunk attól, hogy ez megvalósuljon. És ha megvalósul, megéri majd egyáltalán? Van két elég égető kérdés, ami miatt nem biztos, hogy ebben a formában jó dolog örökké élni.

Csapdában a saját elmédben

Ha sikeresen újraindítják az agyadat úgy, hogy az már nincs a testedben, elég magányos leszel. Az összes érzékszervünk a testünkön van, ezeket nem tudod majd használni, ha csak az elméd működik. Így egyedül leszel a gondolataiddal, a külvilágtól teljesen elzárva, ugyanis arra még közel sincs technológia, hogy az agyat egy új testbe ültessék.

Egy agykutató, Antonio Damasio szerint egyáltalán nem is lehetséges tudattal felruházni egy test nélküli agyat. Az idegrendszer folyamatosan jeleket küld az agynak, szerinte ezek a jelek nélkül egyszerűen nem létezhet tudat.

Egyáltalán te lennél?

Ebben a tekintetben két megközelítés van. Az első, hogy pszichológiai lények vagyunk, tehát az emlékeink, és a velünk történt események határozzák meg a személyiségünket. Ha így van, az agyunk újraindítása után mi térnénk vissza a saját elménkbe, feltéve, hogy az emlékeink rendben vannak.

A másik elmélet, hogy a testünk organizmusai, és az idegrendszerünk működése az egyik fő eleme az elménknek. Így, a testünk halálával biztosan nem mi térnénk vissza az agyunkba.

Nem a Yale tudósai az egyetlenek, akik ezzel a témával foglalkoznak. A Nectome nevű startup cég is hasonlóval kísérletezik. Ők először megölnek, majd konzerválják az agyat testtel együtt, amíg olyan szintű nem lesz a technológia, hogy lehetséges lesz az emberi tudatokat feltölteni egy virtuális térbe. Így a Nectome-nál nem lenne probléma azzal, hogy egyedül vagyunk a gondolatainkkal, érzékek nélkül. Ha csak szimplán újraindítanák a tudatunkat, beleőrülnénk a magányba, ha egyáltalán mi térnénk vissza a testünktől elválasztott agyunkba.

A kutatás.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.