Tudomány

A vizilovak annyit pukiznak és úgy telecsokizzák a vizeket, hogy kipusztulnak belőlük a halak

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.17 | 13:41

A szakértők eleinte a gazdálkodókra és a kemikáliákra gyanakodtak, aztán hamar rájöttek, hogy egészen mástól bűzlik ez az ügy.

(kép: Pixabay)

Egy víziló lehet, hogy cukin néz ki, meg az egész alakja amolyan szerethetően bumfordi, mégis sorra derülnek ki a sztorik, melyek alaposan beárnyékolják a róla kialakult kedves képet. Azt már tudjuk egy ideje, hogy bár nehézkesnek tűnik, ennek ellenére nagyon gyorsan fut, ráadásul még kíméletlen, brutális gyilkos is tud lenni. Az új információ legalább ennyire érdekes, és ha úgy vesszük, még az undorítóságot is kimaxolja.

A Kenya és Tanzánia határán található Mara folyóban vették észre, hogy feltűnőn sok a döglött hal a víz partján, volt, hogy több ezer. Eleinte mindenki a gazdálkodókra gyanakodott, hogy a permetezéshez használt kemikáliák kerültek a vízbe és irtották ki a halakat, de hamar kiderült, hogy ez tévút. Ekkor jött egy kutató-házaspár, akik alaposabb vizsgálatnak vetették alá a környéket és döbbenetes eredményre jutottak. A folyóban gyakran és nagy számban hűsölnek vízilovak, akik csak azért nem fognak kijönni a vízből, hogy ne abba szellentsenek és kakiljanak. Úgyhogy a gázok és az ürülék is a vízbe kerül, és olyan irdatlan nagy mennyiségben, hogy az ki is vonja a halak túléléséhez szükséges oxigént a vízből, ami így tele lesz helyette például ammóniával, metánnal vagy a hidrogén-szulfiddal.

A vizilovak éjjel legelésznek, nappal, a nagy melegben pedig a vízben töltik az idejüket. A probléma a száraz évszakban a legnagyobb, mert akkor több időt vannak a vízben, ami ugyanakkor jóval sekélyebb, mint máskor. A kutatók adatai szerint átlagosan napi 8500 kg vízilóürülék kerül a folyóba, és akkor még a vizeletükről nem is beszéltünk. A Mara azonban egy jó állapotban lévő, tiszta vizű folyó, a probléma ott jelent igazi gondot, ahol a folyó, a globális felmelegedés miatt egyébként már kiszáradófélben van. A tudósok ezért most abba az irányba próbálkoznak, hogy a száraz időszakban is el tudják azt érni, hogy a folyók vize ne apadjon el teljesen, hanem folyamatosan cserélődjön akkor is. Így talán a többi állat, elsősorban is a halak megússzák a vízilovak ürítéseit.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló