Tudomány

Vajon minden ember hasonló halálközeli élményeket él át?

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.20 | 08:49

Halálközeli élményeinket vajon saját hiedelmeink és a kultúránk befolyásolja, vagy léteznek bizonyos univerzális közös pontok? A Frontiers in Human Neuroscience című szaklapban publikált anyag épp ezt a kérdést volt hivatott megvizsgálni.

Azok az emberek, akik halálközeli élményt élnek át, általában elég színes és élénk történeteket osztanak meg. Noha ezek az élmények elég sokszínűek, vannak bizonyos visszatérő elemek: ilyen például a hófehér fény, a nyugalomérzet, a testen kívüli élmény és a hosszú folyosón történő végighaladás.

A belga University of Liège kutatásának célja az volt, hogy bizonyos elemek előfordulásának gyakoriságát és kronológiáját vizsgálja, mivel korábban egyetlen tanulmány sem foglalkozott ezzel a kérdéssel. A szakemberek 154 olyan ember írásos beszámolóját gyűjtötték össze és elemezték, akik halálközeli élményt éltek át.

Mint kiderült, a legtöbben négy különböző jelenséggel találkoznak az élmény során: a békeérzet (80 százalék), a világító fehér fény (69 százalék), a szellemekkel/emberekkel való találkozás (64 százalék), míg a gondolatok felgyorsulása 5 százaléknál jelent meg, a prekognitív víziók pedig 4 százaléknál.

Ami a kronológiát illeti, a megkérdezettek harmadánál – 35 százalék – testen kívüli élménnyel indult a megtapasztalás, 36 százaléknál pedig a testbe való visszatéréssel zárult az élmény.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Beújít a Spotify! Jönnek a videók!
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 18.