Tudomány

Tudomány a konyhában: megalkották az önformázó tésztát

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.28 | 18:13

Farfalle, fusilli, rigattoni ? A jövőben sokkal inkább cellulóz-zselé-kompozittini!!! Úgy tűnik, egy hosszú űrutazás során sem kell majd unalmas formájú tésztákat ennünk.

A tészta a világ egyik kedvenc étele, de van vele egy probléma. Persze csak akkor, ha valaki éppen hosszú űrutazásra készül, ahol viszont minden négyzetcentiméter helyet be kell osztani a raktérben. A különleges formájú tészták viszont jóval több helyet foglalnak, mintha ugyanazt a tésztamennyiséget mondjuk lapos téglalapokra vágva csomagolnák be. Lapos téglalapokat enni viszont unalmas.

Szerencsére a MIT és a Syracuse University tudósai kidolgozták a módszert, hogyan lehet redukálni a raktározáshoz és szállításhoz szükséges helyet úgy, hogy a tányérunkon aztán mégis extravagáns formavilágú pastákat üldözhessünk majd a villánkkal, mondjuk egy űrhajó fedélzetén. De akár egy hosszabb földi utazás kapcsán is hasznos lehet, ha nem a pennék töltik ki a hátizsákunk felét.

A megoldás a problémára egy különleges cellulózból és zseléből álló kompozit, amit a tészta felszínére visznek fel vékony csíkokban. Az anyag a vízben megváltoztatja a formáját, így vele együtt a sima tészta is átalakul: felpöndörödik, becsavarodik. A kívánt formát a tészta felszínére felvitt kompozit csíkokkal ráadásul pontosan tudják is szabályozni. Erre varrj gomboz, Tortellini úr!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló