Tudomány

Tudtad, hogy a holland vonatokat egytől-egyig szélerőmű-hajtja?

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.06 | 14:19

A szélerőművek mindig is Hollandia nemzeti jelképének számítottak. Csak míg régen takaros kis malmokkal fogták munkára a szelet, mára high-tech monstrumokkal teszik ugyanezt. Meglehetősen sikeresen!

Ezt jól példázza, hogy 2018-ra Hollandia összes vonatát szélenergia fogja hajtani. Bár egyes vélemények szerint ez már idén be fog következni. Miközben Trump az Egyesült Államokat a klímaegyezmény felmondásával jó száz évvel visszavetette a felelősségtudatos gondolkodás terén, addig Hollandia élre tör a megújuló zöld források használatával.

Idén januárban egy hónapon át az összes holland vonat szélenergiából futott: legalábbis névlegesen. Szóval a szélmalmok történelmi örököseként a szélenergia hasznosításában is világelső Hollandia.

Fotó: Pixabay/sarangib CC0

Az országban mára 2200 darab szélturbina működik. Ezek annyi energiát termelnek, ami kielégíti 2,4 millió holland háztartás energiaszükségletét. A vonatok éves szinten 1,2 milliárd kWh elektromosságot esznek meg egy évben, ami nagyjából a főváros Amszterdam teljes energiafogyasztásával megegyezik. A cél elérésében a vezető partner az Eneco vállalat volt, a legnagyobb holland megújuló energiaforrásokkal foglalkozó vállalat.

Ami ezt a teljesítményt különösen kiemelkedővé teszi, hogy egy teljes terület szén-dioxid lábnyomát nagymértékben felszámoltuk, ami másoknak is követendő példa lehet.

Mondta el Michel Kerkhof, az Eneco pénzügyi igazgatója.

Bár a hollandok sebességével nem sokan vehetik fel a versenyt, ha szélerőművek üzembe helyezéséről van szó, azért más országok is fokozatosan növelik a szélhez kötődő energiatermelésüket. Múlt évben egy skót tanulmány szerint a szélfarmok az ország egész energiafogyasztását elláthatják, sőt némi többletet is termelhetnek, ezért 2020-ra célul tűzték ki a szén-dioxid kibocsájtás nullára redukálását. Igaz, a szélerőművek mellett ehhez ár-apály rendszereket is igénybe vesznek.

via GIPHY

Az Egyesül Államok szintén fejlesztett a szélenergia tekintetében. Az Amerikai Szélenergia Szövetség (AWEA) jelentése szerint több mint 48.800 szélerőmű dolgozik az országban, 2015-ben 73.992 MW energiát termelve. Persze ez óriási szám, de egy ekkora ország energiaszükségletéhez képest eltörpül. Mondhatni, az elnökük döntései ellenére éppen a tiszta energia forradalom közepén vannak, és az sem lehetetlen, hogy a század derekára teljes mértékben átálljanak a megújuló energiaforrások használatára.

Fotó: Pixabay/sarangib CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló