Tudomány

A kreatív emberek agya kiszámíthatatlanul máshogy jár

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.07 | 15:51

Nem a jobb félteke a megfejtés, a kép jóval összetettebb.

Fotó: Pixabay CC0

Egy kiugróan kreatív ember miben tér el a többiektől? Már a ’60-as években Frank X. Barron kutatta a témát, méghozzá korának leghíresebb gondolkodóit vizsgálva. Olyan írókat, mint Truman Capote, William Carlos Williams és Frank O’Connor eresztett össze vezető építészekkel, tudósokkal, vállalkozókkal és matematikusokkal, hogy töltsenek el együtt pár napot egy volt kolostorban, a Kaliforniai Egyetem területén, a Berkeley kampuszban.

via GIPHY

Volt idejük megismerni egymást, és a kutatóknak is alkalmuk nyílt alaposan megfigyelni alanyaikat. A munkájukra, a magánéletükre, és esetlegesen felbukkanó mentális problémákra vonatkozóan is tesztelték a csoportot.

Barron arra jött rá, hogy az intelligencia csak szerény szerepet tölt be a kreatív gondolkodásban. Tehát nem az IQ-tól függ, hogy lángelme lehet-e valaki. Viszont azt találták, hogy számos tényezőnek kell együtt állnia, hogy valaki kreatív legyen, közte az intellektuális, érzelmi, erkölcsi és motivációs sajátosságokkal.

Végül ezt a megállapítást tette:

A géniusz primitívebb és kulturáltabb is egyszerre, pusztítóbb és építőbb is, esetenként őrültebb, és hajthatatlanul józanabb, mint az átlagember.

Ez a szélsőségesség több vitát szított. Barron és Donald MacKinnon szerint a kreatív írók főleg a társadalomnak ahhoz a 15 százalékához tartoztak, ahol a legtöbb a pszichopatológiás eset. Ezzel szemben voltak olyan kreatív írók is, akik tökéletesen megfeleltek minden pszichológiai teszten.

A megoldás az lehet, hogy a vizsgált alanyok elsősorban befelé fordulóak voltak. Ez fejlett önismeretet eredményezett, beleértve ebbe személyiségük kevésbé előnyös oldalait is. Ezek a művészek az élet teljes spektrumához képesek kapcsolódni, a sötéttől a világosig. Olyan jellemzőknél is magas pontszámot értek el, amelyeket a társadalom a lelki betegségekhez társít. Furcsán hangzik, de ez a hajlandóságuk még megalapozottabbá és öntudatosabbá is teheti őket.

via GIPHY

Azzal, hogy nyíltan és bátran felvállalják a konfliktust önmagukkal és a világgal, a kreatívak egy szokatlan módon szintetizálják az egészséges és a patológiás viselkedést. Pontosan az ilyen feszülő ellentmondások jelenthetik azt a belső hajtóerőt, ami találékonnyá teszi az embert. Csíkszentmihályi Mihály pszichológus 30 éven át figyelt meg tehetséges alkotókat.

Ha egy szóban kellene összegeznem, hogy mitől más a személyiségük, mint a többségé, az az összetettség volna. Olyan gondolataik és tetteik vannak, amelyek a többieknél csak külön-külön jelenek meg. Ellentmondóan végletesek: nem „egyének”, hanem „sok-ének”.

Ezzel manapság a legtöbb pszichológus is egyetért: a kreativitás természete a sokoldalúság. Neurológiai szinten ez maga a zűrzavar.

Szemben a jobb-agyfélteke-mítosszal, a kreativitás nem csak egy agyi régióhoz köthető, a teljes koponyát érinti. Több agyi terület összjátéka kell hozzá, plusz érzelmek, meg a tudatos és tudattalan folyamatok.

A feladat nélküli, nyugalomban lévő agy alapból a képzelőerő hálózatát (DMN) mutatja, több területet érintve, melyet Marcus Raichle nevezett meg először 2001-ben.

Életünk felét ebben az üzemmódban töltjük. Akkor a legaktívabb ez az elmeállapot, amikor önjáró: álmodozik, morfondírozik és elkalandozik. Ettől vagyunk képesek értelmezni a tapasztalatainkat, emlékezni a múltra, a jövőre gondolni, más emberek helyzetét és alternatív forgatókönyveket elképzelni, történeteket és érzelmeket felfogni.

Ez a képzelőerő hálózat nem egyedül dolgozik. Az agy végrehajtó hálózatával kokettál, mely a figyelmet és az emlékezést irányítja. Ez utóbbi abban segít, hogy a külső ingerek ne vonják el a figyelmet a belső élményeinkről.

Egy találékony elme abban magaslik ki, hogy rugalmasan tudja ki- és bekapcsolni ezen hálózatait. Az átlagos képességűeknél ez a két hálózat nem tud ennyire összedolgozni. Ezért tudnak a kreatívak mesterien zsonglőrködni teljesen ellentétesnek tűnő gondolkodásmódokkal: egyszerre lehetnek értelmiek és érzelmiek, megfontoltak és spontánok is. Mintha zongoráznának a jellegzetességeken és látásmódokon.

Nehéz őket kiszámítani: szokatlan és váratlan módon fognak összehozni szöges ellentétben álló dolgokat.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló