Tudomány

Facebook-lájkjaink elárulják, ha drogozunk, dohányzunk vagy iszunk

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.09 | 11:43

Facebook-posztok felfedhetik, ki szenved függőségben. Adatbányász kutatók akcióban.

Kutatók Facebook-adatok óriási tömegét tekintették át, állapotfrissítéseket és lájkok millióit, és kábítószerhasználattal foglalkozó tanulmányokra alapozva megállapították, hogy szoros összefüggés van bizonyos szavak és a súlyos alkohol- és drogfogyasztás között.

Az árulkodó szavak – káromkodás, szexre való utalás, biológiai folyamatok (vér, fájdalom) emlegetése – önmagukban nem ritkák, de nagy populációra vetítve a minták világosak. A kutatócsapat modellje 86 százalékos biztonsággal előre jelezte a dohányzást, 84 százalékkal a droghasználatot, és 81 százalékkal az alkoholizálást.

via GIPHY

Összefüggéseket találtak bizonyos hobbikkal és érdeklődési körökkel is. Az olyan filmek preferálása, mint például a V mint vérbosszú vagy a Testvérbosszú (Boondock Saints) egyértelműen összefüggött az erős alkoholfogyasztással. Azok viszont, akiknek hobbija van, vagy a gyerekek által kedvelt képregényeket, műsorokat, esetleg a lányos mozifilmeket vagy márkákat szeretik, kevésbé hozhatók kapcsolatba droggal, alkohollal, vagy dohányzással.

Címlapkép: Pixabay CCO


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló