Tudomány

A palackorrú delfineknek is saját nevük van, amivel a többi delfintől megkülönböztetik magukat

  • Szerző:nuus
  • 2018.06.17 | 06:46

Állati elmék meglepően összetett hálójára bukkanni a vízben.

Életbevágóan fontos lehet, hogy szemmel tartsuk a riválisainkat; így tett Abraham Lincoln is, aki a politikai ellenfeleit is bevonta kabinetjébe, hogy ezáltal megnyerje őket magának. Ez a módszer az állatvilágban is megjelenik, méghozzá a jámbor külsejű palackorrú delfinek között.

 

Egy perthi kutatás során nemrég kiderült, hogy a hím példányok saját, csak rájuk jellemző füttyel kommunikálnak, így válnak felismerhetőkké a barátaik és a riválisaik számára, az állatok kusza közösségében. A nem-emberszabású élőlényeknél ez a fajta közlésmód eddig még nem igazán volt ismert.

A nyugat-ausztráliai Shark Bay vizeiben tanyázó hím, nem rokon delfinek kettes és hármas csapatokba verődve alkotnak hálózatot, hogy az egyedülálló nőstényeket terelgessék, mi másból, mint párzási célból.

Ezek a szövetségek szintet lépve, együtt még arra is képesek, hogy egymás csapataitól nyerjék el a lányokat, illetve megvédjék a saját hódításaikat a hasonló, rablási kísérletektől.

A hím párosokat elsősorban olyan egyedek alkotják, akik egyébként egymás versenytársai, ugyanis az apaság sikerén nem tudnának osztozni. A csapatok közti kötelékek viszont legalább annyira kikezdhetetlenek, mint az anyák és a borjak kapcsolata: egy életen át is kitartanak.

Hogyan képes ezt a szerteágazó hálózatot működetni ez a sok okos állat?

Úgy táncol, ahogy fütyülnek

Korábbi vizsgálatok igazolták, hogy a palackorrú delfinek kialakítottak egy hangzó „ujjlenyomatot”, amit kvázi aláírásukként használnak. A személyazonosságukat reprezentálják ezen a módon, mely egy nem velük született tulajdonság. Életük első hónapjaiban fejlesztik ki ezt a csak rájuk jellemző füttyöt, mely megkülönbözteti őket a társaiktól. Emberi nevekhez hasonló hangsorról van szó – melyet bemutatkozáskor adnak ki, illetve lemásolják egymás „nevét”, ha úgymond szóba kell hozniuk az illetőt.

Évtizedekkel ezelőtt azt vették észre a tudósok, hogy a hím delfinek egy közös hívójelre verődnek össze, amikor csapatokba rendeződnek. Egy ilyen fütty hirdeti egyrészt a közösséghez tartozást, másrészt a felhívást keringőre, a hölgyek felé. Kiderült, ennél jóval többre is képesek: saját, személyes vokális elnevezéssel is bírnak.

Nevezzük delfinnéven

Ez a váratlan felfedezés azt mutatja, hogy jóval közvetlenebbek a delfinek, ami a közösségi kommunikációjukat illeti. Az adott egyéni hang kiadása a csapat tagságot is magába foglalja, és emellett még a kötelék erősségére is utal. Ilyen összhang a papagájok, énekesmadarak, denevérek, elefántok és főemlősök sajátossága volt eddig.

Hogy az ausztrál hím delfinek is képesek ilyen módon elválasztani magukat a konkurenciától, az eddig nem volt közismert. Azt is jelezni tudják, ki az, akivel szívesen társulnak, és mely csapattárstól őriznék meg a tisztes távolságot.

via GIPHY

Hihetetlen, de húsz év elkülönítés után is emlékeznek még egymás fütty-neveire – és ez a hosszú távú társas emlékezet kellően nagy kapacitású is. Képesek azt is észben tartani, ki kihez tartozik, vagy tartozott az évek során. A fennmaradásuk szempontjából kulcsfontosságú, hogy az adott hangok alapján beazonosítsák, melyikük a barát és ki az ellenfél.

Férfibarátság

A szövetségesek hogyan tudják így megerősíteni a kötelékeiket? Shark Bay fiú delfinjei rengeteg időt töltenek azzal, hogy gyengéden érintkeznek egymással. Ez a magatartás az oxitocin hormon kiválasztása miatt adódik, mely az egyedek kötődéséért felelős. Az emberekben is ez a vegyület erősíti meg a bizalmat és az összetartozást.

Szinkronúszás

Ezen kívül az itteni emlősök gyakran mutatnak közel azonos viselkedésmintát. Ugyanabban az időben, ugyanazt teszik a hímek a csapatban, mintha csak tökéletesre csiszolt, közös bemutatót tartanának. Nemcsak a füttyel, de ezzel az összehangolt mozgással is jelét adják egységüknek.

via GIPHY

Akárcsak a mi társadalmunkban, ahol a látványos, közös események – a koreografált tánc, vagy a katonák masírozása – mutatják az egyének közti kapcsolat magas minőségét, fejti ki a Science Alert.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.