Érdekes

A középső testvérek titkos ereje

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.30 | 06:46
  • trendindex: 2

A nagytesók az elsők és erősek, a kistesók a picik és kedvesek... de mi a helyzet a középső testvérekkel? Katrin Schuman, az A középső Gyerekek Titkos Ereje című könyvében épp ezzel a kérdéssel foglalkozik.

A közvélekedés szerint középső gyereknek lenni nehéz kereszt. Állítólag rendszeresen elhanyagolják őket, szüleiktől kevesebb figyelmet kapnak, nehezen találnak motivációt, és igen gyakran keserűek és irigyek idősebb és fiatalabb testvéreikre. A pszichológiában létezik is egy kifejezés a jelenségre:

középső gyerek szindróma”.

Schuman ezzel szemben arra világít rá, hogy a középső testvérek rendelkeznek egy sor olyan kiemelkedő képességgel, amivel a családi kronológiában első és utolsó helyet elfoglaló tesók nem. A kis középsők például kitűnő közvetítők, mediátorok, képesek arra, hogy két eltérő nézőpontot egyesítsenek. Barátságaikban együttműködőek, lojálisak és megbízhatók, és többnyire sikeres vezető válik belőlük. Érdekesség, hogy az USA elnökeinek 52 százaléka eddig középső gyerek volt – ahogyan Martin Luther King Jr., Abraham Lincoln és Madonna is, de említhetnénk akár Kim Kardashiant is.

A szakember szerint valóban benne van a pakliban, hogy a középső gyerekeket elhanyagolják, hiszen a figyelmet a nagytesó kapja, akire büszkének lehet lenni, és a kicsi, akit oltalmazni kell. Ugyanakkor ebből a szituból az érintettek többsége igenis profitál: hamar önállósodnak, empatikusabbak az átlagnál, fejlett az igazságérzetük és erkölcsi érzékük (hogyne, hiszen megállás nélkül saját jogaikért kényszerülnek harcolni). Remek új ötleteik vannak, a nagy innovátorok körében olyan komoly nevek szerepelnek, mint pl. Bill Gates, Charles Darwin és William Dell.

Nyitott és kockázatvállaló

A középső gyerekek legnagyobb ereje abban rejlik, hogy egyszerre nyitottak, empatikusak és bátran vállalnak kockázatot. Nem csoda, hogy remek vezető válik belőlük, hiszen az új megoldások iránti kíváncsiság, a beleérzőképesség és a kockázatvállalás elengedhetetlenül fontos, ha mások irányításáról van szó. Schuman egy kutatása szerint a középső testvérek 85 százaléka nyitott az újszerű, úttörő megoldásokra, míg az elsőszülöttek körében ez az arány csupán 52 százalékos.

További előny, hogy a középső gyerekek önbizalma általában – a kevesebb otthoni figyelem miatt – alacsonyabb, mint a többi testvéré, ezért aztán nem lesznek egoisták, nem jellemző rájuk a nárcisztikus személyiségzavar, és képesek több ember eltérő szükségletét mesteri módon összehangolni. Szerencsés körülmény, hogy kerülik a konfliktust, ezért az együttműködés számukra természetes. Kevesen tudják, de a középső gyerekek kíváncsibbak és kísérletező kedvűbbek társaiknál akkor is, ha szexről van szó, viszont a monogámia kétségkívül nem az erősségük.

Mindez tehát azt mutatja, hogy középső gyereknek lenni jó, még ha ez nem is mindig egyértelmű gyerekkorban. – állítja Katrin Schuman.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló