Tudomány

41 fokos hőségriadó – Egyre több a szélvihar, az áradás és az erdőtűz, vajon miért?

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.20 | 11:45

Hőségriasztást rendeltek el erre a hétre az Egyesült Államokban: több mint 70 millió embert érint a riadó. Az előrejelzések szerint néhány területen az extrém hőmérsékletek akár a 41°C-ot (105°F) is elérhetik, ami komoly kihívás elé állítja a lakosságot.

Több, mint 70 millió embert érint az Egyesült Államokban érvényben lévő hőségriadó: bizonyos területeken a 41 fokos csúcshőmérséklet sem kizárt. A tudósok azt mondják, egyre gyakrabban lehetnek ilyen szélsőséges időjárási jelenségek, ezek ugyanis összefüggenek a klímaváltozással.

Mivel az egyre növekvő hőmérséklet egyre gyorsabb párolgást eredményez a tavakból és tengerekből, így a felhőképződés is élénkül, melynek következtében a szélsőséges, erőteljes esőzések száma is megnő.

Az éghajlatváltozás hatásai világszerte

Az ENSZ éghajlat-változási testülete (az IPCC) szerint a világ legtöbb szárazföldi régiójában gyakoribbá és hevesebbé vált a csapaddékképződés – “köszönhetően” az ember környezetromboló tevékenységének. Ez a tendencia tovább fog romlani, további felmelegedéssel.

Az extrém időjárási események okai

A tudósok az egyes extrém időjárási események okainak értékelésekor figyelembe veszik mind a természetes, mind az emberi tényezőket: például a 2024 áprilisában Dubaiban és Ománban tapasztalt brutális esőzések esetében nehéz pontosan meghatározni, hogy az éghajlatváltozás milyen mértékben játszott szerepe. Ebben a régióban ritkák a hasonló esőzések, így kevesebb a mérési pont is a múltból. Ám ettől függetlenül, a World Weather Attribution (WWA) csoport 10-40%-os fokozódás tapasztalható, és az éghajlatváltozás a legvalószínűbb magyarázat.

2024 májusában Dél-Brazíliában heves esőzések okoztak széleskörű áradásokat, amelyek mintegy 150 000 embert kényszerített otthonaik elhagyására. A Rio Grande do Sul régió különösen érzékeny a heves esőzésekre, mivel itt találkoznak a trópusi és a sarki légtömegek. Francisco Eliseu Aquino éghajlat-szakértő az AFP hírügynökségnek szintén megerősítette, hogy “ezek az interakciók az éghajlatváltozás miatt felerősödtek”.

Az éghajlatváltozás aszályokat is okoz 

Az éghajlatváltozás által felerősített hőhullámok súlyosbíthatják az aszályokat azáltal, hogy kiszárítják a talajt. Ez a levegőt is gyorsabban felmelegíti, ami még intenzívebb hőséget eredményez, ráadásul, a forró időszakokban megnő a vízigény, különösen a gazdák részéről, ami további terhet ró a vízkészletekre.De az éghajlatváltozás és az egyes aszályok közötti kapcsolat meghatározása bonyolult. A vízkészlet elérhetősége ugyanis nemcsak a hőmérséklettől és a csapadéktól függ, hanem a természetes időjárási rendszerek is jelentős szerepet játszanak, mint például a 2024 év elején tapasztalt aszály esetében Dél-Afrikában.

Mindennek következtében sajnos már a hirtelen lángokba boruló természet esete sem egyedi, hiszen az extrém száraz talajon nagyon könnyen felforrósodik és lángra kap a növényzet.

Jövőbeli kilátások

A földhasználat változásai és az éghajlatváltozás együttes hatásai azt eredményezik, hogy az extrém erdőtüzek a jövőben világszerte gyakoribbá válhatnak. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja szerint ezek a tüzek globálisan is szaporodni fognak.

Az éghajlatváltozás nem csupán a hőmérséklet emelkedésével és a csapadékformák változásával jár, hanem olyan szélsőséges időjárási jelenségek kialakulását is növeli, mint a szélviharok vagy erdőtüzek. Ennek megelőzése és kezelése érdekében globális szinten összehangolt erőfeszítésekre van szükség, amelynek egyik lépése a műanyag kupakok hatékony gyűjtése.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló