Tudomány

Ez történik az agyaddal, ha rettenetesen berúgsz

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.25 | 11:21

Nem emlékszel a tegnap estédre? Akkor elmondjuk, mit csinált az alkohol az agyaddal.

(kép: Pixabay/sbtlneet/CC0)

Egy átmulatott szombat este után sokan ébredtek most kellemetlen érzésekkel, úgyhogy minden hétvégén időszerű a Gizmodo egyik legfrissebb cikke, amiben részletesen leírják, mi történik akkor, amikor valaki kiüti magát. Az alkoholtól bekövetkező emlékezetvesztésnek két típusa van: a könnyebb esetben csak egy-két részletre nem emlékszik a másnapos ember, de akár azok is eszébe juthatnak, ha emlékezteti rájuk valaki, a súlyosabb esetben viszont egy hosszabb intervallum teljesen eltűnik az emlékezetéből. Mindkét esetben az alkohol hippokampuszra kifejtett „áldásos” hatásáról van szó.

A hippokampusz az agy egyik központi területe, ami többek között az emlékezésért is felelős. Az alkohol hatására az idegsejtek közötti kommunikáció hosszabb vagy rövidebb időre megszűnik, így az ingerek nem jutnak el a hippokampuszba, hogy ott emlékekként elraktározódjanak. Az agy így lényegében elveszíti azt a képességét, hogy új emlékeket raktározzon el, így ami ezen idő alatt történik, arra nem fogsz emlékezni.

Ilyen szintű memóriavesztéshez persze már nagyon részegnek kell lenni, amit azért nem árt elkerülni. Nyilván kevesebbet kell inni (nem vizet, mert abból pont, hogy többet), és arra is figyelni kell, hogy ha mégis, akkor lassan rúgjunk be, ne ugrásszerűen emelkedjen meg a véralkoholszint. Ha pedig már nagyon részegek vagyunk, akkor jobb befejezni az estét, és aludni térni, hogy lehetőleg ne is csináljunk olyan dolgokat, amiket részegen elfelejtünk, de amúgy sem szívesen emlékeznénk rájuk másnap reggel.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló