Tudomány

Haszna is van a szemünk körüli ráncoknak

  • Szerző:nuus
  • 2018.06.29 | 15:27

Ki gondolta volna, hogy a szem körüli ráncok hasznosak is lehetnek? Hitelesebbnek tűnünk ugyanis, ha ráncos a szemünk környéke.

Az arcvonásoknak evolúciós szerepük van

Az emberek – különösen a nők – többsége bármit megtenne azért, hogy szem körüli kisebb-nagyobb ráncai eltűnjenek. Egy friss kutatás szerint azonban evolúciós oka van annak, hogy az idő előrehaladtával barázdáltabbá válik arcunk: így válunk hitelesebbé környezetünk szemében.

Ezeket a szem körüli ráncokat Duchenne-markereknek nevezi a szakirodalom. A kanadai Western’s Schulich School of Medicine and Dentistry tudósai azt vizsgálták, hogyan reagálnak az emberek mások Duchenne-markereinek látványára.

Persze nem ők az elsők, akik ezzel foglalkoznak: a kutatókat Darwin óta érdekli, hogy vajon velünk született arcvonásaink milyen társadalmi szerepet töltenek be, illetve mi az összefüggés a test változásai és a társadalomban elfoglalt helyünk között.

Minden érzelem valódibbnak hat, ha ránc is társul hozzá

Eddig azt hihettük, hogy a ráncolt szeműek azért tűnnek hitelesebbnek, mert társadalmunk nagyra értékeli az idős korral járó tapasztalatot, de most kiderült, hogy maguk a ráncocskák azok, amelyek kortól függetlenül erősebb érzelmeket váltanak ki a szemlélődőkben.

A kutatás résztvevői különböző korú emberekről kaptak képeket: a fotók egy része hangsúlyos Duchenne-markerrel jelent meg, míg más képeken épphogy eltüntették ezeket gondos kezek. Az eredmény egészen különös: a képen szereplő egyén korától függetlenül erősebb érzések kapcsolódtak a ráncosabb tekintetű – vagyis erőteljesebb Durchenne-markerekkel rendelkező – emberekhez.

Azok tehát, akik rokonszenvesnek tűntek, még több hitelt kaptak, akik pedig mérges arcot vágtak, még inkább dühösnek tűntek ráncokkal a szemeik körül. A szakemberek szerint a ráncok evolúciós feladata az, hogy az egyén hitelesebbnek tűnjön abban, amit képvisel, bármilyen érzelemről is van szó.

Elképzelhető, hogy ha mindez elterjed a köztudatban, hirtelen megcsappan a botox-kezelések és egyéb kozmetikai eljárások száma is? Meglátjuk…

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló