Tudomány

Csökken az IQ: a mi generációnk kevésbé intelligens, mint nagyszüleink

  • Szerző:nuus
  • 2018.07.07 | 06:51

Nagyjából a 70-es évekig elmondhattuk, hogy a Föld lakosságának átlagintelligenciája növekszik, azt követően azonban fordult a kocka: kevésbé vagyunk intelligensek, mint szüleink és nagyszüleink, és a helyzet egyre csak romlik – állítják norvég kutatók.

Generációról generációra 7 pont mínusz

Azt, hogy a 20. század első felében drasztikusan nőtt az átlagember IQ-ja, a tudósok a változatos táplálkozással, a jobb egészségügyi körülményekkel, az oktatához való jogok kiszélesedésével magyarázzák. Ennek azonban vége, és a helyzet IQ-fronton évről évre rosszabb.

A norvég Ragnar Frisch Központ munkatársai azokat a fiatal férfiakat vizsgálták, akik 1970 és 2009 között teljesítettek kötelező katonai szolgálatot Norvégiában. Összességében véve 730 ezer ember IQ-tesztjének eredményeit követték le, amiből kiderült: generációról generációra átlagosan hét ponttal romlott a teljesítmény.

Túl sok időt töltünk a kütyükkel

A szakemberek szerint az ok az életmódbeli változásokban rejlik. A gyerekek egyre kevesebbet olvasnak és egyre többet játszanak különféle kütyükkel, ami alaposan rányomja bélyegét intellektuális kvalitásaikra. Emellett a táplálkozás is romlott: egyre több cukrot és szénhidrátot fogyasztanak az emberek, ami hiperaktívvá teszi a gyerekeket, akik így kevésbé képesek a szellemi erőpróbákon kiemelkedő eredményeket elérni.

A norvég kutatók eredményeit sajnálatos módon egyébként brit kutatók is megerősítették: náluk is hasonló ugyanis a helyzet. A második világháború végéig emelkedett az átlag-IQ a szigetországban, majd azután csökkenni kezdett, méghozzá minden évtizedben 2,5-4,3 ponttal.

Van remény: együnk annyi halat, amennyit csak tudunk!

Akárhogy is, egy pozitív dolog azért kiderült: akik több halat esznek, azok intelligensebbek. Juhé, még ha a szakemberek meg is állapítják, hogy a mai ember átlagosan kevesebb halat fogyaszt, mint ősei.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló