Tudomány

5 dolog, amit nem tudtál a történelem egyik legmenőbb tudósáról

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.10 | 06:53

1856. július 10-én született Nikola Tesla.

(kép: Herbert Barraud/Hulton Archive/Getty Images)

A történelem egyik legnagyobb fizikusa a Magyar Királyság területén született, szerb-horvát családban, de sikereit már az Egyesült Államokban érte el. Élete során több mint 140 szabadalmat jegyeztek be tőle, ma már szinte elképzelhetetlen lenne az életünk az ő találmányai nélkül (rádió, távirányító, váltóáram, stb.), mégsem tett szert nagyobb vagyonra. Június 10-e Nikola Tesla születésnapja, akinek arcképét többek között amerikai postabélyeg és szerb papírpénz, nevét elektromos autó és mértékegység őrzi, de lássuk inkább, miért is volt akkora koponya, és miért lett belőle legenda.

Viharban született

Ezt a kifejezést legtöbbször a Trónok harca és Daenerys Targaryen kapcsán halljuk, de a családi hagyomány szerint Tesla is egy viharos éjszakán, hatalmas villámlások közepette született. Akkor ezt a szülésznő rossz ómennek tartotta, de anyja azt mondta, hogy Nikola a fény gyermeke lesz. Ez utólag persze elég jó kis eredetmítosz a tudósnak, aki egy rakás dolgot felfedezett az elektromossággal kapcsolatban.

Álmatlanság, rendmánia, tisztaságmánia, über penge memória

Egy ekkora zsenitől persze szinte már-már elvárható, hogy ne legyen egyszerű eset. Tudományos eredményeihez valószínűleg az is hozzájárult, hogy rendkívül rossz alvó volt, inszomniában szenvedett, gyerekkorában sokszor rémálmok is gyötörték. Állítása szerint alig 1-2 órát aludt csak éjszakánként, úgyhogy volt ideje éjszaka is gondolkodni és dolgozni.

Tesla ezen túl kényszerbetegségben is szenvedett, gyűlölte a kerek tárgyakat, az ékszereket, különös tekintettel a gyöngyökre. Iszonyodott a szőrtől is, viszont megszállottan szerette a hármas számot. Étkezés előtt mindig pontosan 18 zsebkendővel takarította le az asztalt, a baktériumoktól ugyanis szintén rettegett. Erre mondjuk minden oka meg is volt, tizenévesen ugyanis majdnem elvitte a kolera.

Amivel viszont megáldotta a sors, az a fotografikus memória. A korabeli beszámolók alapján Tesla memóriája kimagasló volt, egész könyveket meg tudott jegyezni, képeket, tervrajzokat memorizált, sőt, fejben tervezett meg térbeli dolgokat.

Tesla vs. Edison

Nikola Tesla korának másik nagy feltalálója, Thomas Edison mellett kezdte a pályafutását, de később aztán tudományos nézetkülönbségek miatt szétváltak. Edison az egyenáram mellé tette le a voksát, Tesla viszont a váltakozóáramú elektromos hálózat kidolgozásával foglalkozott, most már tudjuk, hogy ebben végül neki lett igaza. A tudománytörténészek szerint egyébként nem is utálták annyira egymást, mint azt sokan gondolják. Teljesen más karakterek voltak, ma már tudjuk, hogy Edison, habár voltak saját találmányai, inkább volt ügyes üzletember és marketing szakember, mint kimagasló tudós.

Ezzel szemben Teslát soha nem érdekelte igazán a pénzt, 140-nél is több szabadalma ellenére halálakor egyáltalán nem volt semmilyen vagyona. Sokszor barátai, például Mark Twain támogatták a kutatásait, vagy hívták meg mondjuk vacsorázni. Teslát sokkal jobban érdekelte például a környezetvédelem, mint a profit, ezért is kezdett már korán a megújuló energiákkal is foglalkozni.

1901-ben lényegében már az okostelefonon gondolkodott

A transz-atlanti rádiózás kifejlesztése közben elkalandozott egy kicsit, és társainak felvázolt egy olyan eszközt, amire rádióhullámokkal lehetne kódolt üzeneteket és információkat küldeni, és elfér egy ember kezében. Tehát majdnem 100 évvel a tényleges feltalálása előtt Tesla már az okostelefonokhoz hasonló eszközön gondolkodott.

Ez az elkalandozás egyébként jellemző volt rá, még ha később nem is foglalkozott komolyabban egy témával, de voltak értékes megállapításai például a röntgensugárzással és a radartechnológiával kapcsolatban is.

Néhány felfedezését és találmányát titkosították

Nikola Tesla 1943-ban halt meg New Yorkban, 86 évesen. Minden tulajdonát, tárgyait és feljegyzéseit a családja kapta meg (ezek nagy része a belgrádi Tesla Múzeumban látható most), néhány dokumentumot viszont zároltak a hatóságok. Ezek az iratok a mai napig titkosak, és az amerikai állam tulajdonát képezik. Máig mennek a találgatások, hogy vajon milyen terveket kaparintott meg és tart vissza a világ elől az amerikai kormány. Ennél talán semmi nem is építi jobban Tesla mítoszát…

 

(forrás: Exposing Truth)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló