Tudomány

Pörgeti a villanyórát – A klíma áramfogyasztása ellen megvan a megoldás

  • Szerző:nuus
  • 2024.07.11 | 09:33
  • trendindex: 15

A nyári hónapok egyre forróbbá válnak, a városokban pedig a rekkenő hőség különösen érezhető. A hőmérséklet emelkedésével a klímaberendezések használata egyre gyakoribbá válik, ami nem csak a pénztárcánkat terheli, de a környezetet is károsítja. A klíma áramfogyasztása ugyanis eléggé pörgeti a villanyórát. Szerencsére létezik egy fenntartható alternatíva, a napelem.

A klímaváltozás egyik legégetőbb problémája a globális hőmérséklet emelkedése. Ez a városokban fokozottan érezhető, ahol a sűrű beépítettség és a burkolt felületek “hőcsapdákat” hoznak létre. A forró nyári napokban a hőmérséklet akár 30 Celsius-fok fölé is emelkedhet, sőt sokszor már a 40 Celsius-fokot is elérheti, ami komoly egészségügyi kockázatot jelenthet, főleg az idősek és a betegek számára. A hűtőberendezések hatékonyan hűtik a lakásokat, de klíma áramfogyasztása megnöveli az áramszámlákat és a szén-dioxid-kibocsátást. A fosszilis tüzelőanyagokkal termelt villamos energia használata tovább súlyosbítja a klímaváltozást.

klíma áramfogyasztása
A klíma áramfogyasztása nagyon pörgeti a villanyórát/Fotó: 123rf.com

A napenergia tiszta, megújuló energiaforrás, amely ideális a klímaváltozás elleni küzdelemben – írja a dw.com. A nyári hónapokban, amikor a legtöbb hűtésre van szükség, a napenergia bőven termelődik. A napelemek telepítésével a klímaberendezések üzemeltetéséhez szükséges villamos áramot ingyen és környezetbarát módon fedezhetjük.

A napelemek fényenergiát alakítanak át elektromos árammá. Ez az áram a háztartásunkban lévő elektromos eszközök, beleértve a klímaberendezéseket is, működtetésére használható. A napelemes hűtés hatékonysága a hűtőrendszer energiafelhasználásától és a napsütéses órák számától függ. Egy jól szigetelt, 40 négyzetméteres lakáshoz például elegendő lehet egy 1000 wattnál kevesebbet igénylő klímaberendezés.

Egy 2 négyzetméteres napelem akár 400 watt elektromos áramot is képes termelni közvetlen napfényben. Általánosságban elmondható, hogy egy kis lakás esetében három-négy napelem áramellátása elegendő a klímaberendezés működtetéséhez. Azonban, ha az otthon rosszul szigetelt, vagy több energiaigényes eszköz is van benne, több napelemre lehet szükség.

A napelemek ára az elmúlt években jelentősen csökkent, így ma már egyre megfizethetőbbek. Egy kis, erkélyre szerelhető napelemes rendszer, amely elegendő egy kisméretű klímaberendezés működtetéséhez, Európában körülbelül 1000 euróba kerül. A tetőre szerelhető, nagyobb rendszerek drágábbak, de hosszú távon megtérülnek a befektetés költségei.

A napelemesnek tehát számtalan előnye van. Környezetbarát, pénzt takarít meg és a hálózattól függetlenül tudjuk működtetni, hiszen a napelemes rendszerrel ellátott otthonok áramkimaradások esetén is működőképesek maradnak.

(via)

Itt megtudhatja, milyen volt a leghatékonyabb hűtési megoldás az ókorban.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló