Tudomány

Lehetséges vajon az űrben szexelni? Körbejártuk a témát

  • Szerző:nuus
  • 2019.07.15 | 06:46
  • trendindex: 3

Ha a jövőben nem csak a Földön lesz élet - márpedig ez a terv -, érdemes megnézni, milyen perspektívák rejlenek az űrszexben.

John Millis, az Anderson Egyetem fizikusa és asztronómusa nemrég arról tartott érdekfeszítő kiselőadást, hogy miért nehezen megvalósítható a lepedőakrobatika gravitáció híján.

1. Már a merevedés sem egyszerű mutatvány.

A gravitáció segít abban, hogy a vér az alsó testtájak mentén gyűljön össze, az űrben azonban a vér a fejbe és a mellkasba száll: altesti vérbőség nélkül a merevedés igen nehezen jön létre, ha egyáltalán.

„Elméletileg elképzelhető, hogy a merevedésre sor kerül az űrben, de sokkal nehezebb fenntartani, mint normális, földi körülmények között. A NASA egyelőre tagadja, hogy foglalkozna ezzel a kényes kérdéskörrel, pedig fontos volna tudni, mik a kilátások” – mondja Millis.

2. A nő sem jön izgalomba egykönnyen az űrben.

Zűrös az űrszex az asszonypajtásnak is, hiszen a szexuális izgalom lényege az, hogy a vér a genitáliákba szalad, megduzzasztja a csiklót, és megkezdődik a nedvesedés. A mikrogravitáció mindezt nem teszi lehetővé – de hogy pontosan mi történik ilyenkor, arról semmilyen konkrét információink nincs.

„Vannak pletykák arról, hogy a NASA tanulmányozza mindezt az alvó űrhajósaik esetében, mivel a kameráik előtt semmi nem marad titokban, a szerződésekben pedig szerepel az, hogy minden testi működésük állandó ellenőrzés alatt van” – fejti ki a szakember.

3. Eleve a nedvesedés is akadályokba ütközhet.

Azt mindenki tudja, hogy elég bizarr dolog sírni és izzadni az űrben, mivel a testfolyadék egyben gyűlik össze, és a testrészre tapadva lebeg gravitáció híján. Ez persze nem akadályozza meg azt, hogy a nő felizguljon, de minden bizonnyal kellemetlen, kényelmetlen érzést okozhat.

Ugyanez vonatkozik egyébként az izzadásra is, ami gyakorlatilag szintén a nedvesedés egy formája… és hát nehéz izzadás nélkül szexelni, az űrben viszont ez – a fenti okok miatt – eléggé macerás mutatvány volna.

4. A libidó rendszerint csökken az űrben.

A tesztoszteron-szint emelkedése az, ami a szexuális vágyat erősíti. Azt azonban már több tudományos kísérlet is bizonyítja, hogy az űrben a tesztoszteron-szint csökken.

A NASA ugyan megpróbálta feltérképezni, mi áll a jelenség hátterében, de precíz választ ők sem találtak a kérdésre: Egy biztos: az űrhajósok tesztoszteron-szintje – és ezzel szexuális vágya – visszatért a normális kerékvágásba, amint földet értek.

5. Az amerikai űrhajósoknak nem állnak pornófilmek a rendelkezésükre.

Ez ugyan nem bizonyít semmit, de érdekes adalék: míg az oroszok asztronauták a MIR űrállomáson tucatjával nézhették a pornófilmeket, ha úgy tartotta kedvük, az amerikai kollégák semmilyen pikáns ajándékot nem kapnak a NASA-tól máig. Nem tudjuk, miért: talán a szakemberek attól tartanak, hogy nincs az a papír zsebkendő mennyiség gravitáció híján, ami mellett elkerülhető egy fallikus armageddon.

6. A szex nagyon fárasztó volna a földtől elrugaszkodva.

Talán azért sincs komolyabb tanulmány a témában, mert az űrszex meglehetősen sok energiát venne igénybe, és az űrhajósoknak takarékoskodniuk kell az erejükkel. Gravitáció híján ugyanis a szív lassabban működik, és idővel az izmaink is leépülnek különösen a lábainkban. Mindez problémás lehet szex közben, amikor a szív eleve gyorsabban ver, és a lélegzetünk is felgyorsul. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy minden egyes lökés távolabb viszi a partnereket egymástól, ezért komoly odafigyelést és komplex stratégiát igényelne, hogy egyáltalán egyben tudjanak maradni…

7. Benne van a pakliban, hogy deformált utód születik az ilyen szexből.

Természetesen nem volna etikus azzal kísérletezni, hogy mi történik, ha űrszex során fogan meg egy bébi, egyelőre azonban azt sem tudjuk, hogy ez egyáltalán lehetséges-e. A súlytalanság állapota Millis szerint vetéléshez és méhen kívüli terhességhez vezethet, ráadásul a magas űrsugárzás a sejtek deformitását okozhatja, ami az embrió mutálódását hozná magával nagy valószínűség szerint. Nem hangzik túl jól, ezért jobb elkerülni a kockázatot.

Hihetetlen, milyen keveset tudunk az űrszexről, ugye?

Nyitókép: https://pixabay.com/users/free-photos-242387/


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Beújít a Spotify! Jönnek a videók!
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 18.