Tudomány

Ragyogó kék gyémántot csinálni elhunyt rokonaink és kisállataink hamvaiból? Ez most a menő

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.28 | 06:45

Az már szinte smafu, ha kirakja valaki a nagyi hamvait egy szép vázában a kandalló párkányára. Egyre inkább elterjed a szokás, hogy ékszert készítettnek a halott rokon földi maradványaiból.

Forrás: youtube.com

Nem vicc, legalább annyira komoly dolog, mint hogy nukleáris hulladékból csinálnának gyémántot.

Ha egy személy meghal, leggyakrabban a holttest a krematóriumban köt ki. Az Egyesül Államokban a halottak több mint felét hamvasztják el, szemben a hagyományos koporsós temetéssel. Sőt, ahol nem tiltott, gyakori az is, hogy az elhunyt utolsó kívánságát teljesítve szétszórják valahol a hamvakat. De egyre inkább többen fordulnak egy új eljárás felé, melynek során gyémántot kovácsolnak a hamvakból.

via GIPHY

Ez azért lehetséges egyáltalán, mert a szén a második leggyakoribb elem az emberi testben, a gyémántok pedig, mint azt mindenki tudja, nem más, mint kikristályosodott szén. Az elmúlt évtizedekben több áttörés is történt a mesterségesen előállított gyémántok terén, ez is segített az eljárás bevezetését.

A világon jelenleg 5 cég vállalja az emlékgyémántok gyártását. A piacvezető a svájci Algordanza: a világ 33 országában kínálják szolgáltatásaikat, tavaly közel 1000 gyémántot gyártottak le. Ráadásul egyike annak a két cégnek, amely saját laboratóriumban végzi a gyártás.

Mint a cég filozófiája mondja, az a céljuk, hogy egy kicsit örömmé változtassák az emberek fájdalmát és gyászát, mivel így méltó módon tarthatják maguk mellett elvesztett szerettüket a gyászolók. A lehető legváltozatosabb gyémántok készülnek a cégnél, óriási hő és nyomás felhasználásával.

via GIPHY

A folyamat a krematóriumban kezdődik. Általában 2-5 kg hamu marad egy holtest után, és ennek nagy része szénmolekulából áll. Az eljárás országról-országra változik, hiszen ahol hosszabb ideig tart, ott több szén-dioxid keletkezik, tehát több hamura lesz szükség egy gyémánthoz.

Az Algordanza gyémántjai minimum fél kg hamuból készülhetnek, ennyi mindenképpen szükséges egy emlékgyémánt elkészítéséhez. Amikor a hozzátartozó leszállítja a hamvakat, a cégnél egy kevés hamuval próbaégetést végeznek, hogy megmérjék, megfelelő-e a szén mennyiséges. (Ha nem, akkor hajjal lehet pótolni a hiányt.)

via GIPHY

Ha megvan a szükséges mennyiség, a hamvakat megtisztítják a szennyeződésektől, például a sóféléktől. Ehhez savas oldatokat használnak. A folyamat végére a hamvak széntisztasága 99 %. Vagy nagyobb! A maradék kis részben olyan elemek vannak, mint például a bór, mi segít az embernek a gyógyulásban, csontnövesztésben és szabályozza az immunrendszert. Ez a “szennyeződés” más miatt is fontos, ez adja az emlékgyémántok jellegzetes kék színét.

via GIPHY

A mesterségesen előállított gyémántok a teljesen átlátszótól a mély kékig váltakoznak. Minél több a bór, annál sötétebb a kék szín. Az egyik izgalmas része a folyamatnak, hogy soha nem lehet előre kitalálni, milyen színű is lesz pontosan a kész gyémánt. Annyi összefüggésre rájöttek már, hogy például a kemoterápiás kezelésen átesett emberek hamvaiból készült gyémántok jóval világosabbak. Valószínűleg azért, mert a kezelés hatására a test veszít a bórtartalmából.

A hamvakat behelyezik egy mini kohóba. Sőt, a legmeglepőbb, hogy melléraknak egy iciri-piciri gyémántot is, mert ez majd segít a szénmolekuláknak abban, hogy milyen formába kristályosodjanak ki. Ehhez elég, ha hozzáérnek a molekulák egy létező gyémánthoz, és gyakorlatilag lemásolják azt. Kicsit hasonlóan a fénymásolóhoz. Az eredmény nem egy tökéletes másolat lesz, de az új gyémántot jóval enyhébb mértékben kell csiszolni és vágni.

via GIPHY

Az egyik utolsó lépés során a szén vékony kis grafit-szeletekké alakul át. Ezek a szupertiszta grafitlapok ideális alapanyagai lesznek a leendő gyémántoknak. Amikhez a természetes keletkezésükhöz hasonlatosan a vulkánok belsejét hozzák létre a laborokban. Óriási hőmérsékletet és óriási nyomást teremtenek, egyre fokozódó mértékben. Ez a gép a hamvakat tartalmazó tárolót akár 1500 Celsius fokra is felhevítheti, a nyomás pedig 70 tonna is lehet négyzetcentiméterenként. Addig hevítik a tárolót, amíg el nem érik a fortyogó láva hőmérsékletét.

via GIPHY

A kívánt mérettől függően hat-nyolc hétig tart az egész folyamat, amíg a grafit kikristályosodik. Ha a megrendelt méretet eléri a gyémánt, lefejtik a tárolót és feltörik a grafitgubót. Aminek belsejében ott a természetes, csiszolatlan gyémánt. Sokan így szeretnék megtartani, mások elviszik egy gyémántcsiszolóhoz, hogy befejezze a munkát. A cégtől átlagosan 0,4-0,5 karátos gyémántokat rendelnek, az árak 3000 dollártól indulnak 0,3 karátért. A határ azonban elég tág, hiszen volt, hogy 48000 dollárért két karátos gyémántot készítettek 10 hónapon keresztül.

via GIPHY

Nemcsak emberek hamvaival dolgoznak: a legelső kutya egy német juhász volt, de elég sok macska hamu és érkezik a céghez.

Forrás: youtube.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló