Tudomány

A genetika állítja: egy ószövetségben kiirtásra ítélt nép mégis létezik

  • Szerző:nuus
  • 2018.07.31 | 10:38

A szidóniak itt vannak, pedig a Biblia szerint utolsó szálig ki kellett volna veszniük. Hogyan lehet ez?

A mai libanoniak génállományát vették tüzetes vizsgálat alá nemzetközi kutatók. Tanulmányukban arra a következtetésre jutottak, hogy egy olyan, őslakos népcsoporttal egyezik meg 90 százalékban az ország lakosainak genomja, mint amelyikre vonatkozóan Isten parancsot adott az ószövetségben, hogy el kell törölni a Föld színéről.

via GIPHY

A szentírás szerint ugyanis jobb, ha a csecsemőiket isteneiknek gyakorta feláldozó kánaániták írmagja se marad fenn, mert az a kiválasztott nép romlását okozhatná.

Irtsd ki őket mindenestül: a hettitákat, az emóriakat és a kánaániakat, a perizzieket, a hivvieket és a jebúsziakat, ahogyan megparancsolta neked Istened, az ÚR”

– áll az MÓZES 20:17-ben. A kutatók öt, ókori ember maradványaiból vettek DNS-mintát, melyeket Szidón ősi városában találtak, és hasonlították össze az eredményeket 99, jelenleg a területen élő személy adataival. Így kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, amit a Biblia ír:

valóban kihaltak-e a szidóniak?

Az Ószövetségben ugyanis az szerepel, hogy a honfoglaló izraelitáknak el kell pusztítani a kánaánita városokat, és ki kell iktatniuk a lakosokat is. Ha ez megtörtént volna, akkor ilyen szoros genetikai kapcsolat nem állna fenn a mai lakossággal.

Eddig még nem került elő olyan régészeti bizonyíték, ami azt igazolná, hogy ezek a városok tényleg megsemmisültek volna, a Bronz- és a Vaskor közti időszakban. Vélhetően Tírusz és Szidón városa folyamatosan lakott volt abban a korban, és most is.

A mai libanoniak legtöbb őse a környékről származik, és a levantei térség közös DNS-ein osztoznak.

A Ladbible szerint Dr. Claude Doumet-Serhal, a tanulmány egyik szerzője meg van arról győződve, hogy most megtalálták a bizonyítékát annak, hogy folyamatosan jelen volt a kánaániták génállománya a vizsgált régióban.

 

Mielőtt még az ateisták pezsgőt bontanának, a Józsué 9-ben ott áll, hogy az ottani népek egyike, a gibeóniak csellel szövetséget kötöttek a bevonuló honfoglalókkal, majd miután kiderült a turpisság, szolgaként háborítatlanul élhettek tovább a közösség részeként.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló