Tudomány

Két múmiáról végül a DNS-ük alapján derült ki, tényleg testvérek voltak

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.23 | 16:05

Négyezer év után, genetikai alapon bizonyosodott be az ókori rokoni kötelék.

Kairótól 400 kilométerre délre a régi egyiptomiak sírokat vájtak a Nílus partjainak szikláiba. Ez a temető a 12. dinasztia korának maradványait őrzi – már amennyit a sírrablók meghagytak belőle. 1907-ben viszont Erfai nevéhez fűződik egy érintetlen sírbolt feltárása, melyben két, magas rangú férfi teteme pihent. Khnum-Nakht és Nakht-Ankh négyezer éves koporsói egymás mellett hevertek, melyeken a feliratok elárultak egyet s mást a férfiak életéről. Anyjuk neve Khnum-aa volt, ezért ezt a feltárási területet “a két fivér sírjának” kezdték nevezni.

 

A maradványokat a brit Manchester Múzeumba szállították, még 1908-ban. A férfiak közt fennálló rokonságot viszont számos tudós megkérdőjelezte, és egészen mostanáig jogosan is tették ezt.

Még az első női régészből lett angol egyetemi előadó, Margaret Murray vezette azt a csapatot, akik szerint

Szinte lehetetlen már arról is meggyőzni bárkit, hogy ez a két férfi egyáltalán ugyanahhoz a rasszhoz tartozhatott volna, nem hogy egy családba.

Kettejük koponyájának anatómiája ugyanis hatalmas eltéréseket mutatott, a szakértők egybehangzó véleménye szerint. Aztán a bőrmintáik kerültek sorra, amelyek szintén nagyon különbözőnek mutatkoztak.

via GIPHY

Mindezek ellenére mégis igazat állított a sírfelirat, amit egy friss genetikai elemzés tudott csak megerősíteni: Khnum-Nakht és Nakht-Ankh édesanyja bizony ugyanaz a nő volt. Viszont az apáik tényleg különböztek:

Egyértelműen bebizonyosodott, hogy egy asszony szülte őket, ahogyan ezt a hieroglifák állították a koporsóikon. Ott ugyanis csak az anyai nevüket tüntették fel, apa név nem szerepel.

foglalja össze Konstantina Drosou, a Manchesteri Egyetem genetikusa, aki egy új tanulmányt tett közzé. Egy nyugdíjas fogász, Roger Forshaw segítségével állapították meg a fiúk származását, aki a múmiák őrlőfogainak DNS-kivonatát tanulmányozta.

Khnum-Nakht közel húsz évvel fiatalabb volt féltestvérénél, és őt kapkodva mumifikálták – amiből arra következtethetünk, hogy hirtelen hunyhatott el. Bátyja, Nakht-Ankh vélhetően egy évvel később távozhatott az élők sorából, az ő testét már nagyobb gonddal göngyölték be. Öccsének hanyag balzsamozása miatt eggyel több fogát kellett kielemezni; bátyjából elég volt csak kettő mintát kiemelni.

Pixabay

A kutatók kétféle genetikai mintára koncentráltak: egyrészt a mitokondrium DNS-ét vették górcső alá, ugyanis ezt az örökítő anyagot sok fajhoz hasonlóan az ember is az anyja petesejtjéből kapja. Másrészt pedig az Y-kromoszómákat vizsgálták, melyek mindenképp az apá(k)tól erednek.

Egy korábbi genetikai tanulmány, mely a máj és a bél mintáiból dolgozott, azt hozta ki, hogy az alanyok egyáltalán nem lehettek rokonok. De egy újgenerációs DNS-technológia tette lehetővé Drosouék számára, hogy ezúttal megbízható eredményt kapjanak a jó minőségű, kemény szövetekből.

Közel teljes mitokondriális DNS profilokat tudtunk felállítani; ez alapján kijelenthetjük, hogy az alanyok anyai ágon szoros rokonságban álltak.

Az Y-kromoszómákból érkező adatok már korántsem voltak ilyen egyértelműek: minden jel arra mutatott, hogy különböző apák állhattak a háttérben.

Az Y-kromoszómáik hat szakaszát vetettük össze, és arra jutottunk, hogy minden valószínűség szerint két apáról lehetett szó.

Khnum-Nakht és Nakht-Ankh nem királyi sarjak voltak: egyikük apja a hieroglifák alapján viszont egy helyi kormányzó lehetett:

Egy itteni város vezetője lehetett, aki előkelővé lépett elő. De azt ne felejtsük el, hogy a legtöbb lakos errefelé földműves volt.

véli Campbell Price, aki részt vett a tanulmány elkészültében.

A manchesteri egyiptológus arra hívja még fel a figyelmet, hogy ez a lelet rávilágít a nők fontosságára az ókori államban. A magas rangú asszonyok, mint Khnum-aa is, ebben a kultúrában a legelitebb körökben forogtak. Első fiát egy kormányzónak szülte, majd két évtizeddel később egy másik férfitól is vállalt gyermeket.

Még az is előfordulhat, hogy az adott férfiak úgy tudták fenntartani a pozíciójukat, hogy ha elvették ezt az asszonyt?

teszi fel a kérdést Price a Science Alert hasábjain.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló