Lélek

OMG, ilyen volna a Mindenható arca? Isten veled, Szakállas Öregember!

  • Szerző:nuus
  • 2018.06.13 | 14:59

Egy friss felmérés szerint más idők járnak a kereszténységben is. Amerikában inkább egy nőies, fiatal arcot társítanak az Úristenhez.

Az Észak-Karolinai Egyetem pszichológusai nagy fába vágták a fejszéjüket: csapatuk 511 amerikai keresztényt kért fel arra, hogy arckép-párok százait tekintsék át. A látott fotók alapján kellett megítélniük, melyik arc áll a kettő közül közelebb a fejükben lévő istenképhez.

Az eredmények összesítéséből az derült ki, hogy Istent leginkább nőiesnek és fiatalosnak tartják. Ez a lehető legtávolabb áll a szakállas matuzsálem alakjától, aki a mai hívők szerint annyira már nem is fehér bőrű.

 

A kultúránkban Michelangelótól a Monty Pythonig főleg olyan vizuális megjelenést kölcsönöztek az Úristennek, akinek a kaukázusi vonásai többnyire kilátszottak terjedelmes szakálla mögül.

via GIPHY

A rész-eredmények alapján kijönnek az eltérések: hogyan látják a fiatalok és idősebbek; illetve a politikai attitűd is számít, mit gondolnak a résztvevők a Mindenhatóról. A liberálisok billentik a mérleget a fiatal, szeretetteljesebb és nőiesebb megjelenés felé, míg a konzervatívok egy jellemzően kaukázusi, határozottabb férfit vélnek látni Istenben.

Ezek a torzulások abból fakadhatnak, hogy milyen típusú társadalmat akarnak maguk körül látni a különböző beállítottságú egyének. A konzervatívok egy központosított berendezkedésre vágynak, egy hatalmas Isten vezetése alatt, míg a másik oldal egy toleránsabb, szeretet-alapú világot szeretne.

-véli Joshua Conrad Jackson, a kutatás vezetője. Attól is függ, milyen az istenképe valakinek, hogy milyen demográfiai háttérből érkezik.

via GIPHY

Egy fiatal személy az Istent is ifjúnak gondolja, egy vonzó külsejű ember számára az Úr is szimpatikus látványt nyújthat. Az afro-amerikaiak is inkább a magukéhoz hasonló vonásokat látnának szívesen tükröződni a Mindenhatón.

Az, hogy az emberek egy hozzájuk hasonlatos istenségben hisznek, az az énközpontúságuk torzításának köszönhető. Hiedelmeiket és jellemzőiket is gyakran kivetítik egymásra, és ez a tanulmány most megmutatta azt, hogy ez a művelet Isten irányába is működik. Az istenük nem csak, hogy úgy gondolkodik, mint ők, de külső jegyeiben is hasonlatosnak kell lennie hozzájuk.

– summázza Kurt Gray professzor a Daily Mail hasábjain, aki szintén részt vett a tanulmány elkészítésében.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló