Kultúra

Hoppá, Valentin-nap van és hamvazószerda is! Szerelmeskednek ma a keresztények?

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.14 | 09:44

Húsvétig önmegtartóztatás, aztán jön a bolondok napja!

Hamvazószerdán a katolikus hagyomány szerint a hívek homlokát hamu kereszttel jelölik meg, és innentől kezdődik a negyven napos nagyböjt. Semmi buli, és péntekenként a hús is kimarad az étrendből.

De 2018-ban ez a komoly szerda némileg árnyalódik, pontosabban színesebb és érzelmektől fűtött lesz, ugyanis pont Valentin-napra esik. Ilyen legutóbb 1945-ben volt, de akkor kicsit mással voltak elfoglalva a világháborút épp átvészelő országok. Legközelebb pedig 2024-ben, majd 2029-ben lesz ilyen egybeesés.

Na, most hová húzzon a vallásos keresztények szíve?

Az előírás mindenek felett?

A Newarki Érsekség nem adott ki hivatalos állásfoglalást a kettős ünnepre nézve, legalábbis Bismarck Chau tiszteletes szerint, aki a helyi Szent János és Szent Patrik templomok pásztora. De a két téma eléggé üti egymást: a Valentin a torkosság manifesztációja: egy finom vacsora dukál ilyenkor, hússal és borral, plusz édesség-hegyek, míg a böjt nyitónapja: pont ennek az ellentéte. Aki nem szegné meg a böjtöt (és akár iskolába vagy munkába sem menne hamvazószerdán), az már lezavarhatta a romantikázást az előző hétvégén.

Szent Patrik napja is gyakran esik a böjt közepére, akkor sem könnyű ellenállni a marhahúsos ünnepi ételeknek. Ám Chau szerint

A hithű katolikusok számára a Valentin-nap mindenképp hátrébb sorolódik, a böjt mögé.

Hús, élvezet, szex

Ha disznót, csirkét vagy marhát eszel ma, akkor töröd a böjtöt, Valentin-nap ide vagy oda. Hamvazószerdán napi egy komoly étkezés jár, és az is húsmentesen. A római katolikusok nem tiltják viszont ezen a napon a szeretkezést, sőt:

Ha házas vagy, akkor fejezd ki a szerelmedet ma is szexuális módon!

Házasságon kívül már egy hosszabb történet, mi az előírás.

A floridai St. Leo katolikus egyetem filozófia professzora, Thomas Humphries is megerősíti a fentieket:

Hamvazószerdára nincs külön szexualitást érintő szabályzat. Egyedül a hús kerülése ajánlatos. A házasokat egyébként sem tiltják el a szextől.

Mit jelent szeretni?

Ideális esetben a szerelmedet ma bonbonnal, virággal vagy üzenetekkel nyilvánítod ki. A hamvazószerda és a böjt ehhez képest az önvizsgálatról, bűnbánatról és gyászról szól, annak a kifejeződéseként, ahogyan Jézus negyven napot töltött a pusztaságban böjtölve. Szöges ellentétben áll ez a két ünnep egymással. Ráadásul a Bálint-napot a katolikusok a ’60-as évek óta nem tekintik Amerikában már egyházi ünnepnek. A szerelmesek napját inkább az angol költő, Geoffrey Chaucer miatt tartja számon a világ.

Hamvazószerdán a tavalyi virágvasárnapi pálmaágak hamvait kenik a hívek homlokára, kereszt alakban.

Arra emlékezünk ilyenkor, hogy porból lettünk, porrá leszünk. Mától valamit másképp teszek – ez az üzenete: átgondolom az életemet.

A február 14-ei ékszer-, nyalánkság- és konzumcsodák dömpingje nem pont az elmélyülést segíti elő. A böjt tényleg az önmegtagadásról szól, viszont nem nélkülözi a szeretetet. Chau szerint

A böjti időszakban újul meg a szeretet. Krisztus azért halt meg, mert szeretett minket. Valentinkor pedig megújul a szerelmesek kapcsolata is. Ahelyett, hogy csokit majszolnának, elmehetnek együtt misére, vagy olvashatják a Szentírást is.

Humphries ebben is egyetért:

A szeretet és a böjt nem ütik egymást, sőt.

James Buckley, a marylandi Jezsuita Egyetem teológia professzora is összeférhetetlennek tartja a két eseményt.

Szerinte a tinikre jellemző romantika és az érett szeretet közt kell ilyenkor különbséget tenni.

Egy gimisnek tényleg ennyi: szédítő románc és csoki, ezerrel. Csak remélni lehet, hogy 19-20 évesen már talán egy következetesebb formában fejeződik ki az elköteleződése. És ez már a hamvazószerda irányába mutat.

További ütközések

Például Cirill és Metód ünnepét is ma szokás tartani, akik a IX. században fordították le a liturgiát a cirill ABC szerint. Ráadásul idén a legnagyobb keresztény ünnep, a Húsvét vasárnap pont április elsejére, bolondok napjára fog esni. Itt pedig Pál szavait, az 1Korintus4,10–et hívhatjuk segítségül:

Mi bolondok vagyunk a Krisztusért.

 

A post shared by Sydney Shinn (@syd_shinn) on


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló