Tudomány

Az ex-bolygó Plútó és holdja, a Charon kozmikus szerelme

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.01 | 07:46

A NASA New Horizons űrszondája 2015-ben készített először nagyon közeli képeket a törpebolygóról. Az egyik képen egy 1500 kilométer széles szívforma volt látható, és most további megdöbbentő dolgok derültek ki róla.

A szívalakot ugyanis sok-sok nitrogénhó borítja: a Plútón található nitrogén ugyanis hó formájában koncentrálódott ide. A naprendszerünkben található bolygók sorából méretei miatt kipöccentett Plútónak vannak egyéb romantikus szokásai.

via GIPHY

Például örök táncot jár legnagyobb holdjával, a Charonnal. A Charon ugyanis méretre feleakkora, mint a Plútó. (Összehasonlításképpen, a mi Holdunk körülbelül negyede a Földnek.) Emiatt viszont kettejük kis rendszerének tömeg-középpontja a Plútón kívül található, ezért nagyon felgyorsítva és nagyon messziről nézve teljesen úgy tűnik, mintha keringőznének. Mindezt úgy, hogy igazán sohasem távolodnak el egymástól, hiszen szorosan, kozmikusan össze vannak kötve.

via GIPHY

A Plútó 11 éve vesztette el a Naprendszerünk legkisebb bolygója státuszt, ekkora ugyanis több, nálánál nagyobb, de nem bolygó besorolású égitestet fedeztek fel a csillagászok. Emiatt majdnem nevének magyar írásmódja is veszélybe került, a hosszú magánhangzókat azonban megmentette az MTA.

A Plútó történetéhez hozzátartozik, hogy kissé hamar is kiáltották ki bolygónak. De 1930-ban, amikor ez történt, talán hihetetlen is volt, hogy sok-sok évnyi rejtőzködés után van még felfedezetlen bolygó a naprendszerben.

Forrás: youtube.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.