Tudomány

Háromdimenziós digitális atlasz készült az emberi agyról

  • Szerző:nuus
  • 2020.08.01 | 17:18

Ez lesz az agy Google Earth-e.


A Julich-Brain névre keresztelt atlasz 250 strukturálisan különböző agyterületet mutat be, amelyeket 10 emberi agy elemzése alapján határoztak meg a kutatók. Több mint 24 ezer rendkívül vékony keresztmetszetet digitalizáltak, illesztettek össze háromdimenzióssá és térképeztek fel a szakemberek. Mikroszkóp alatt jól látszik, hogy az emberi agy egyértelműen megkülönböztethető területekre oszlik. Ezek a területek az idegsejtek eloszlásában és sűrűségében, valamint a funkciójukban különböznek egymástól.

A németországi Jülich Kutatóintézet igazgatója és a Düsseldorfi Egyetem professzora, Katrin Amunts szerint a digitális agyatlasz egyrészt segíteni fogja az agyi képalkotással kapcsolatos tanulmányok eredményeinek pontos megértését, másrészt az agy egyfajta Google Earth-ének alapjául szolgálhat.

Az eredmények szerint az egyes agyterületek mérete és elhelyezkedése eltérő a különböző agyakban. A kutatók különösen nagy eltéréseket tapasztaltak a Broca-terület – az emberfélék agyának motoros beszédközpontja – esetében, míg a látással elsődlegesen összefüggő agyterület jóval egységesebbnek tűnt.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló