Tudomány

Nagyon pikáns leletet ástak ki Pompejiben

  • Szerző:nuus
  • 2023.08.04 | 14:58

Egy szex-szekér került elő a földből.

A Vezúv kitörése 3000 embert ölt meg időszámításunk után 79-ben, elpusztítva Pompeji városát is. A különleges látványosság évi kétmillió látogatót fogad, miközben nagy része még feltáratlan.

2018-ban az olasz rendőrség lehallgatott néhány sírrablót,

így jutottak el egy alagút hálózathoz, amit Pompejitől 700 méterre ástak, eltemetett értékek után kutatva. Az egyik ilyen alagút egy ókori villa szobáihoz vezetett, amely egy 1908-ban felfedezett birtokhoz, a Villa Giulianához tartozott. A régészek ismét feltárták a helyszínt, néhány hónappal később pedig lovak csontvázait, majd négykerekű római szekeret találtak, kiváló állapotban.

A kétlovas szekér emberek és tárgyak szállítására egyaránt alkalmas volt.

Oldalát és a hátulját tíz medalion díszítette, ezeken különböző erotikus jelenetek láthatók. Akkoriban az ilyen ábrázolások sokkal hétköznapibbak voltak és általában istenségekhez kötődtek (pl. Vénuszhoz, a termékenység istennőjéhez). Vallási és társadalmi szimbólumként alkalmazták azokat. A Villa Guilianában talált szekér motívumai

előkelőséget, gazdagságot sugároznak, tehát luxusjárgány lehetett.

A Pompeji: A Villa Giuliana eltemetett titka című dokumentumfilm a Viasat History műsorán látható majd, az erotikus ábrákkal díszített szekérrel együtt.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Shakira megrázó bejelentést tett
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 30.