Tudomány

Vigyázz! A túlzott testmozgástól hőgutát kaphat a kutyád

  • Szerző:nuus
  • 2020.08.05 | 17:48

Ha az állat nagyon liheg, zavarodottá válik, esetleg hányni kezd, sürgősen hűtsd le és vidd állatorvoshoz.


A brit szakemberek több mint 900 ezer Nagy-Britanniában élő kutya kórlapját elemezték. Az állatok közül 1222 részesült orvosi ellátásban hőguta miatt az élete egy pontján, volt, hogy egy év alatt csaknem 400 eb kapott ilyen kezelést. A hőgutás esetek többségét a testmozgás váltotta ki és 68 százalékban a forró levegőn tett egyszerű séta után következett be. Önmagában a meleg idő az esetek 13 százalékáért, míg a felforrósodott autóban utazás vagy várakozás az esetek 5 százalékáért volt felelős. A hőgutát kiváltó tényezők közé tartozott továbbá az orvosi beavatkozás, kutyakozmetikai kezelés, a meleg épületben tartózkodás vagy a takarók alá szorulás.

A kanoknál és a kölyköknél nagyobb valószínűséggel jelentkezett hőguta a testmozgás hatására és bizonyos fajták, köztük a csau-csau, az angol és a francia buldog, az angol springer spániel, a Cavalier King Charles spániel és a staffordshire bullterrier esetében különösen magas volt a testmozgással összefüggő hőguta kockázata. Az idősebb kutyáknál és a nyomott orrú ebeknél már az is jelentősen növelte a hőguta esélyét, ha meleg időben kint ültek a szabadban. Utóbbi fajtáknál – például buldogoknál és mopszoknál – különösen figyelni kell az állat egészségére.

A hőguta korai jelei közé tartozik a lihegés, a piros vagy sötét fogíny és nyelv, a zavarodottság, az összecsukláshoz vezető bizonytalan járás, hasmenés, hányás és akár kómához vezető roham. Amennyiben a kutyát nem hűtik le és nem kap azonnali állatorvosi kezelést, az állapot halálos kimenetelű is lehet.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Ma betiltja a TikTokot Amerika
  • szerző:nuus
  • 2020. 09. 20.