Tudomány

Nagyon nem oda illő dolgot találtak a Sarkkörön, ez pedig vészjósló az embereknek is

A mikroműanyagok eljutottak az egyik legtávolabbi, nagyjából lakatlan helyre is.

(kép: Pixabay)

A csapvíz már szennyezett, ahogy az óceánok mélye is, most pedig az Északi-sarkra is eljutott. Kutatók mikroműanyag-koncentrátumot találtak abban a jégrétegben, ami a Grönlandi-tenger vízéből alakult ki, ami összeköti Grönlandot a világ összes többi részével. Ezzel bebizonyosodott, hogy a világ megnövekedett műanyaggyártása új, előre nem látott módon hat a környezetre.

Dr. Melanie Bergmann vezényelt, aki az Alfred Wegener Intézet kutatója. Németország több területéről és a svájci Alpokról is vettek mintát, ahol szintén  találtak mikroműanyagokat, csak sokkal többet. 1760 egységet találtak a sarkkörön literenként, ennél hússzor többet a közelebbi  helyeken. Ettől függetlenül jelentős a műanyagmennyiség, amit az emberiségtől ilyen távol találtak, a kutatók szerint

van miért aggódni.

Az emberek egészségére is hatással van, ugyanis a nagyon apró műanyagok simán terjednek vízben, levegőben és hóban is. Vízi állatokban rendszeresen találnak is, de emberek tüdejében és ürülékében is találkoztak már mikroműanyagokkal. Mivel még fiatal problémáról van szó, a kutatók még nem ismerik az állatok és emberek szervezetébe jutott műanyag hosszútávú hatásait, de nem sok jóra gondolnak ennek kapcsán.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló