Tudomány

Harminc fokban is takaróval alszol? Teljesen normális vagy

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.21 | 07:21

Forró, tikkasztó éjszaka van, mész aludni, de viszel magaddal egy takarót. Miért? Van magyarázat.

Az Atlas Obscura című lap mélyreható elemzése szerint az embereknek szükségük van takaróra, amikor alszanak. A takaró és lepedő viszonylag új dolog a legtöbb ember számára.

Nagyjából Kr.u. 600-ig a legtöbb ember egyáltalán nem is aludt ágyban, nem használt ágyneműt, ami luxusnak számított és csak a gazdagabbak engedhették meg maguknak. Az általános módja saját maguk melegen tartásának az volt, hogy más emberekkel és állatokkal aludtak együtt.

Európában csak a középkor után vált általánossá az ágyneműhasználat, akkor kezdődött el a tömegtermelés a lakosság nagyobb része számára. Az ágy eleve a háztartások legdrágább eleme volt nagyon sokáig.

Számos olyan tanulmány van, ami tudományos okokat mutat fel annak bizonyítására, hogy az emberek miért szeretnek betakarózni még melegben is. A jó ágynemű megfékezheti a szorongást, segíthet a testhőmérséklet szabályozásában, a vastag takarókról pedig bizonyították, hogy emelik az úgynevezett neurotranszmitterek, ingerületátvivő anyagok szintjét, amelyek segítenek az alvásban.

Címlapfotó: Pixabay CCO


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló