Tudomány

Amerikai tudósok szerint, ha örök életet nem is, de egészséget adhat a kakaszag

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.22 | 17:57

Jegyezzük meg az indol nevű vegyület nevét, ami alapból nem is olyan büdös.

A belünkben található az a természetes kémiai összetevő, amely részben az ürülékünk jellegzetes szagát adja. Nemrégiben kimutatták, hogy ez az anyag jótékonyan hat bizonyos élőlények élettartamára. A fonalférgek, egerek és gyümölcslegyek mellett talán az emberi szervezetre is jótékony hatással lehet ez az indol (C8H7N) nevű vegyület – segítségével akár a korral járó, emberi betegségeket is el tudjuk majd odázni – jelenti a Gizmodo.

Az indolt egy bélbaktérium állítja elő, és amelyik állat kapott belőle, az jobban ellen tudott állni a korral járó megbetegedéseknek. Magát az élettartamot nem nyújtja meg ez a vegyület, viszont azt az időszakot hosszabbítja meg, amíg még egészséges tud maradni az élőlény.

via GIPHY

Az Atlantai Emory Egyetem munkatársa, Daniel Kalman szerint esélyes, hogy egyszer majd az emberek is élvezhetnék ezt a jótékony hatást. Egyébként kis mennyiségben az indol szaga egyáltalán nem kellemetlen. De amikor a levegőbe, és így az ember orrába kerül, akkor már merőben más a helyzet. Keveredvén a skatole, a kén-hidrogén és a szintén kén tartalmú tiolok nevű vegyületekkel, kapjuk meg azt a koktélt, amit a szaglószervünk jól ismer.

Az indol ráadásul abban is szerepet játszik, hogy hogyan reagálunk a gyógyszerekre, és fertőzésektől is véd. Kalman és csoportja azt találta, hogy a kísérletben részt vevő állatok fizikai állapota, válasza a stresszre és szaporodási képessége is mind-mind jobb volt, ha indollal kezelték őket. A fonalférgek konkrétan dupla olyan szaporákká váltak, de az egerek és muslincák is mozgékonyabbak lettek a vegyülettől.

via GIPHY

A tudósok megállapították, hogy az AhR nevű protein játszik kulcsszerepet a történésekben. Ez a molekula köti össze az olyan vegyületeket, mint például a dioxin. A genomot érintő, pontos folyamat még feltárásra vár.

Eredményeink által felsejlik a mikrobákból származó indollal való gyógykezelés lehetősége. Az emberi sebezhetőséget csökkentenénk, és az életminőséget javítanánk a vegyület segítségével.

Több kutatás is beszámolt már arról, hogy bélbaktériumok segítségével megelőzhető, illetve kezelhető számos betegség. Az emésztőrendszerünkben hasznos baktériumok milliárdjai állnak ugrásra készen, hogy az egészségünket óvják. A bélsár-átültetéshez képest ez a módszer kicsit más:

A széklet transzplantációja nem mindenkinél lehetséges, vagy válik éppen be. Ezért mi inkább arra koncentrálunk, hogy mi az a védő anyag, amit a mikrobák előállítanak. Beazonosítottuk az indolt, mint életminőség-javító vegyületet, amit el is tudunk juttatni az állathoz. Az indol kifejti jótékony hatását anélkül is, hogy átültetnénk az őt előállító baktériumot.

Még mielőtt átállna az emberiség az indol nagyüzemi gyártására és fogyasztására, Kalman azt javasolja, hogy mozogjuk sokat, és étkezzünk kiegyensúlyozottan.

Az aktív emberek, akik odafigyelnek arra, mi kerül a tányérjukra, már most is egészségesebben és hosszabb ideig élnek.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.