Tudomány

Elhunyt Steven Spielberg apja, a personal computer egyik úttörője

  • Szerző:nuus
  • 2020.08.28 | 13:48

Arnold Spielberg 103 évet élt.

Spielberg és Charles Propster tervezte a GE-225-ös számítógépet az 1950-es évek végén, amikor a General Electricnél dolgozott. Fejlesztésük lehetővé tette, hogy a Darthmouth College számítógéptudósai létrehozzák a BASIC programnyelvet, amely alapvetően járult hozzá az 1970-80-as években a személyi számítógépek elterjedéséhez.

“Apa elmagyarázta, hogyan működik a számítógép, de akkoriban a számítógépes tudomány nyelvezete olyan idegen volt számomra, mint a görög. Az egész nagyon izgalmasnak tűnt, de nagyon távol állt tőlem”

– árulta el egy interjújában Steven Spielberg. Hozzátette: később megértette a fejlesztés jelentőségét.

“Mikor egy PlayStationt látok, ránézek egy mobiltelefonra, a legkisebb számológéptől az iPadig apámat látom, és arra gondolok, hogy apám és egy zsenicsapat kezdte el ezt.”

Arnold Spielberg 2016-ban egy interjúban szintén elmesélte, hogy megpróbálta fiában felkelteni az érdeklődést a mérnöki tudományok iránt, de őt a mozi ragadta magával. Mint mondta, először csalódott volt, de aztán látta, hogy milyen kitűnő filmes lett belőle. Spielberg első, Tűzfény (Firelight) című 20 perces filmjét 1963-ban, 16 évesen forgatta apja segítségével. Ez a film lett későbbi, Harmadik típusú találkozások című scifijének előzménye. A különleges effektusokat Arnold Spielberg készítette el a korai produkcióhoz.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló