Tudomány

Tiszta Alien-történet a 375 éves múmiában talált parazita-keltető

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.28 | 16:42

Igazi horror-forgatókönyv, amit ez a lelet elárul. A nyers tengeri herkentyűk fogyasztása ma sem mindig biztonságos!

Egy 375 éve mumifikálódott férfi májában a CT vizsgálat olyasmit talált, amitől a legtöbben dobunk egy hátast. A Gizmodo számol be arról a daganatról, mely egy nagy adag parazita petét tartalmaz, amelynek a képe itt látható. A Paragonimus westermani, azaz a tüdőmétely nevű féreg főleg a nyers rákok fogyasztásával kerülhetett a szervezetébe, illetve – bármilyen abszurd – még gyógyászati céllal is. Párszáz évvel ezelőtt ugyanis a dél-koreai orvosok meg voltak róla győződve, hogy a homár-dzsúsz a vérbaj tuti ellenszere lehet. Tehát nem kizárt, hogy szegény alanyunknak mindennek tetejében még a szifilisszel is meggyűlhetett a baja.

A rémálomszerű eset részleteibe a Journal of Parasitology hasábjain tekinthetnek be az erősebb idegzetűek. Ez a fajta fertőzés akkor alakul ki, amikor az illető tüdejét vagy máját már ellepték a laposférgek. A tünetek nem azonnal jelentkeznek: de a hányás és vérköhögés eléggé ebbe az irányba mutatnak. Jelenleg kicsi az esély egy ilyen kór összeszedésére, hacsak nem a nyers osztriga a szívünk vágya.

Dél-Ázsiában és Dél-Amerikában továbbra is közel 300 millió ember van ennek a veszélynek kitéve. Magáról a múmiáról kép itt látható

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.