Tudomány

Bizony, boldogabbak azok, akik koncertre járnak! Tudni akarod, miért?

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.06 | 09:54

Az ausztrálok híresek arról, hogy titokban piszokojó tanulmányokat készítenek. Mint például azt, amelyik azt vizsgálta, van-e összefüggés a zenés témájú elfoglaltság és a szubjektív elégedettség közt.

Ezer ember bevonásával, a világ túlfelén készült az a felmérés, amely arról számol be, hogy a rendszeresen koncertre járók elégedettebbek az életükkel, mint a többiek. A Melissa K. Weinberg és Dawn Joseph által összeállított, telefonos kérdések eredményei alapján az rajzolódik ki, hogy azok az alanyok, akik részt szoktak venni valamilyen zenés közösségi eseményen, jóval boldogabbnak vallják magukat.

via GIPHY

Minden kultúrában alapvető tényező a közös zenei élmények megélése. Hivatalosan ez a tanulmány azt vizsgálta,

van-e összefüggés a zenés témájú elfoglaltság és a szubjektív elégedettség közt.

A zenei vagy táncos elköteleződés fogalma ebben a kutatásban elég tágnak bizonyult: bármi beleszámított, a fesztiválok látogatásától kezdve egy sima leugrásig is, a közeli klubba. Az élmény legfontosabb eleme mégis a közösségi jelleg: ilyenkor másokkal osztozol az örömben, és az emberi létezés lehető legjobb aspektusának adod át magad. Minél gyakrabban teszel így, annál inkább javulni is fog a közérzeted.

A tanulmány szerzői szerint érdemes volna abban az irányban tovább vizsgálódni, milyen eredményt hozna, ha a zenét be lehetne jobban vonni az érzelmek szabályozásába.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló