Tudomány

A Napnál százezerszer nehezebb fekete lyukat találtak a Tejútrendszer szívében

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.07 | 11:44

Egészen különleges felfedezésre jutottak japán csillagászok a Nature Astronomy folyóiratban megjelent tanulmány szerint: felfedeztek egy újabb fekete lyukat.

„A fekete lyuk egy nem létező égitest” - énekelte Cseh Tamás Bereményi Géza szövegét a Budapest című dalban. Nemrég egy újabb bizonyíték született, hogy igenis létezhet.

A csillagászati szaklapban lehozott cikk szerint találtak egy molekuláris gázfelhőt, amely a Tejútrendszer középpontjától 200 fényévre található. A szakértők a felhő mozgását elemezve arra jutottak, hogy a belsejében egy nagy tömegű objektum van. A furcsa mozgású gázfelhőt a chilei Atacama sivatagban fekvő obszervatóriumban fedezték fel.

Oka Tomoharu, a Keió Egyetem munkatársa azt nyilatkozta a kutatás kapcsán, hogy ez az első alkalom, amikor egy potenciális köztes tömegű fekete lyukat találtak galaxisunkban. A kutató szerint a felfedezés alátámasztja azt a forgatókönyvet, mely szerint a galaxisok középpontjában fekvő szupermasszív fekete lyukak több kisebb objektum összeolvadásával fejlődnek ki.

A Tejút központjában már van egy szupermasszív fekete lyuk, a Napnál 4 milliószor nehezebb Sagittarius A* helyezkedik el. A tudósok azt tervezik, hogy a jövőben folytatják a ködben azonosított objektum vizsgálatát.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Guardian
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
Elon Musk csaja, Grimes belehúzott
  • szerző:nuus
  • 2018. 05. 20.
A következő cikkek betöltése folyamatban...