Tudomány

A Napnál százezerszer nehezebb fekete lyukat találtak a Tejútrendszer szívében

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.07 | 11:44

Egészen különleges felfedezésre jutottak japán csillagászok a Nature Astronomy folyóiratban megjelent tanulmány szerint: felfedeztek egy újabb fekete lyukat.

„A fekete lyuk egy nem létező égitest” – énekelte Cseh Tamás Bereményi Géza szövegét a Budapest című dalban. Nemrég egy újabb bizonyíték született, hogy igenis létezhet.

A csillagászati szaklapban lehozott cikk szerint találtak egy molekuláris gázfelhőt, amely a Tejútrendszer középpontjától 200 fényévre található. A szakértők a felhő mozgását elemezve arra jutottak, hogy a belsejében egy nagy tömegű objektum van. A furcsa mozgású gázfelhőt a chilei Atacama sivatagban fekvő obszervatóriumban fedezték fel.

Oka Tomoharu, a Keió Egyetem munkatársa azt nyilatkozta a kutatás kapcsán, hogy ez az első alkalom, amikor egy potenciális köztes tömegű fekete lyukat találtak galaxisunkban. A kutató szerint a felfedezés alátámasztja azt a forgatókönyvet, mely szerint a galaxisok középpontjában fekvő szupermasszív fekete lyukak több kisebb objektum összeolvadásával fejlődnek ki.

A Tejút központjában már van egy szupermasszív fekete lyuk, a Napnál 4 milliószor nehezebb Sagittarius A* helyezkedik el. A tudósok azt tervezik, hogy a jövőben folytatják a ködben azonosított objektum vizsgálatát.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.