Tudomány

Kiderült, az eddig ügyetlennek hitt előember nagyon is ügyes volt

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2019.09.13 | 14:48

A félmillió éve élt előembereknek pontos, precíz kézügyességük volt egy új felfedezés szerint, ráadásul a környezettudatosság és az újrahasznosítás terén is letettek valamit az asztalra.

Eddig esetlenebbnek hittük a Homo erectust, azaz a „felegyenesedett embert”, pedig jóval finomabb munkákat is el tudott végezni a kezével, mint ahogy eddig gondolták a kutatók.

via GIPHY

Az előember még az aprólékos hentesmunkára is képes volt, így zsákmánya minden egyes részét fel tudta használni, ami valljuk be, igencsak fontos volt számára a túléléshez. Az emberi nem első képviselői ráadásul még az “újrahasznosítást” is ismerték, amiről mi is példát vehetnénk.

Egy új felfedezés szerint az előemberek közé tartozó Homo erectus

már félmillió éve apró pattintott kőpengéket használt a vadászzsákmány feldolgozásához

Fotó: Pixabay CCo

A közös izraeli-olasz régészeti kutatásról a The Times of Israel című angol nyelvű honlap számolt be. A lap azt írja, a régészek eddig nem foglalkoztak az egészen kicsi, alig 2-3 centiméteres éles pattintott kőeszközökkel, mert csak a nagyobb pattintott eszközök készítésekor létrejött hulladékoknak gondolták őket. De a dél-izraeli Revadim kibucnál talált apró kőszerszámok tanulmányozása új fényt vetett ezekre a leletekre, mivel szerencsére használat után nem mosták el ezeket az apró pengéket. Ezért elefántzsírt találhattak az alig 2-5 centiméteres éles kőeszközökön a Tel-avivi Egyetem régészei, akik a római La Sapienza egyetem tudósaival közösen végeztek kutatásokat. A Nature’s Scientific Reports című tudományos lapban közzétett tanulmányuk szerint

a félmillió éve élt előemberek újrahasznosították a nagyobb kőeszközök pattintásakor maradt kisebb éles eszközöket, és ezeket az eddig szinte észre sem vett „melléktermékeket” használták fel a nagy zsákmányok feldarabolása után az aprólékos hentesmunkára, amit a kora őskőkori szerszámokon megtalálható állatmaradványok bizonyítanak.


A Revadimnál 2011-ben felfedezett leletek több tucat nagyobb pattintott kőeszköz és az állati csontok mellett 283 aprócska „precíziós eszközt” is tartalmaztak, amelyek jelentőségét csak a rajtuk talált maradványok elemzése után ismerték fel. A mikroszkopikus elemzés a kis méretű, éles kövek közül 107-en állati maradványokat mutatott ki. A Flavia Venditti és Ran Barkai vezetésével folytatott kutatás szerint

ezekkel fejtették le a húst a csontokról, ami különösen fontos, nagy precizitást igénylő munka volt, mert minden egyes kalóriára szükség volt a túléléshez.

via GIPHY

Az új felfedezés nyomán újjá kell értékelni az eddig ügyetlennek és esetlennek vélt, félmillió évvel ezelőtt élt emberek képét:

igencsak ügyesek lehettek, minden bizonnyal nagyon pontos, finom és precíz munkákat is el tudtak végezni kezeikkel, az aprócska szerszámok segítségével.

via GIPHY

Forrás: MTI

Címlapkép: Pixabay CCo


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló