Tudomány

Megint nagyon sok jég olvadt el az Északi-sarkon

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2016.09.16 | 09:08

Megközelítette az eddig mért minimumot az északi-sarki tengeri jég kiterjedése. Az olvadás ráadásul olyan hirtelen jött, hogy a kutatók is meglepődtek.

Majdnem negatív rekordot döntött az Északi-sark jégpáncélja: szeptember 10-én 4,14 millió négyzetkilométernyi volt a jégtakaró mérete, alig valamivel több, mint 2012-ben. Akkor 3,39 négyzetkilométer volt a jégpáncél területe, ami a valaha mért legkisebb érték volt. A tudósok egyébként azt mondták, hiába jön az ősz, egy-egy betörő meleg légáramlat még tovább zsugoríthatja a jégtakarót.

polar-bear-1401798-1600x1200
A jégtakaró csökkenésének a jegesmedvés sem örülnek – Forrás: Freeimages.com

A jégfelület nagyságát hosszú ideje tekintik a tudósok a Föld éghajlati változásait érzékenyen jelző rendszernek. “A számok azt sugallják, hogy a következő években az egyre jellemzőbbé váló melegebb hőmérséklet miatt további drámai olvadással kell számolnunk” – magyarázta Ted Scambos, a központ vezető kutatója.

A tengeri jég idei legkisebb kiterjedése meglepte a tudósokat, akik úgy vélték, az alacsony légköri nyomás, valamint a júniusban és júliusban gyakran felhős ég lelassíthatta az olvadást.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló