Tudomány

Ez az 558 millió éves fosszília a legrégibb, ismert állatmaradvány

  • Szerző:nuus
  • 2018.09.21 | 16:55

A neve Dickinsonia, és ausztrál meg orosz tudósok fedezték fel és tanulmányozták. Az állatvilág nagy robbanása a Kambrium nevű korban történt meg, ez a fosszília viszont 20 millió évvel korábbi. Vagyis még a csigák, a csikófélék és az ízeltlábúak megjelenése előtt élt.

A vita igazából már régóta folyt azon, hogy a Dickinsonia nevű fosszília állati eredetű-e vagy sem. Csakhogy a fosszíliában zsírt találtak, koleszterinmolekulákat, ami egyértelművé tette, hogy a Dickinsonia bizony állati maradvány, és így a legidősebb. Ami azt jelenti, hogy nem a Kambriumban lépett színre az állatvilág, mint ahogy eddig ezt tudtuk, hanem már jóval régebben, és a Kambriumban „csak” egy nagy robbanás történt, amikor is többféle, bonyolultabb, többsejtű életforma is megjelent.

Az ovális alakú, bordázott élőlény 1,4 méter hosszú lehetett, és annak az ediakara-faunának lehetett a tagja, amelyik a kambriumi robbanást is előidézte. A fosszíliákat egyébként Oroszországban találták, és a tudományos világ nagy része örül a felfedezésnek, de vannak szkeptikus hangok is, akik szerint ez nem egy olyan lelet, illetve felfedezés, amiből messzemenő következtetéseket lehet levonni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló