Tudomány

Egy mérgező halfaj, ami lassan kipusztítja a Karib-tenger élővilágát, most robotokat vetnek be ellene

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.23 | 08:13

Az oroszlánhal már a Földközi-tengeren is megjelent.

Fotó: Pixabay.com CC0

A Lionfish vagyis Oroszlánhal  szemrevaló jószág, ha akváriumban látjuk. Személyesen viszont nem túl barátságos, a tüskéi nek csípése órákig tartó maró fájdalmat okoz, ráadásul gyorsan szaporodik. De ezen túl egyébként rendben eléldegél az oroszlánhal populáció az Indiai-óceánban és a Csendes-óceán déli részén, ahol őshonos.

Illetve sajnos már nemcsak ott. 1985-ben ugyanis valakinek az a nagyszerű ötlete támadt, hogy Floridában akváriumokban mutogassa az oroszlánhalat. A túlszaporulatot pedig úgy oldották meg, hogy az Atlalnti-óceánba dobták a felesleget, ahol soha nem élt hasonló faj. És persze így természetes ellenségei sem voltak. Az oroszlánhal elképesztő robbanással terjedt el a teljes Karib-tengeren, és északra New York felé is. A populáció nagyjából négyévente megtízszerezte a számát, ez pedig egy betelepült faj elszapaorodásának az eddig ismert leggyorsabb üteme.

Ekkora számban pedig már komoly gondot okoztak kiszorítottak vagy felzabáltak olyan fajokat, mint a papagájhal, ami az étrednjének köszönhetően karban tartja a korallokat is, így maguk a korall populációk is pusztulni kezdtek. Az oroszlánhal olyan volt az Atlanti-óceánon, mint egy ökológiai atombomba. Egy nem annyira természetes ellenségük azért akadt, maga az ember. Az oroszlánhal vadászatból természetvédelmi kötelesség, és sport lett. A könnyűbúvárok tízesével szigonyozták őket, és Florida egyik kedvelt fogása lett az oroszlánhal a konyhákban. Ez a halfajta azonban nagyobb túlélő ennél. Olyan mély vizekben is megél, ahová a könnyűbúvárok már nem ereszkednek alá. Ezért először csapdákkal és hálókkal vadásztak rájuk a kutatók, most pedig egy vákuumos robottal szippantják be a halakat a tenger mélyéről.

És ez még nem minden. 2015-ben a National Geographic számolt be róla, hogy Európa kedvenc üdülőterületén, a Földközi-tengerben is megjelentek, és ugyanilyen szaporák, egy év alatt ellepték Ciprus partjait. A búvárok itt is elkezdték irtani őket, de a klíma melegedése miatt a tengervíz is egyre melegszik, ami nagyo kedvező az oroszlánhalnak Európában.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.