Tudomány

Hatmillió évvel öregebbek az aligátorok, mint gondoltuk

  • Szerző:nuus
  • 2016.09.26 | 07:41

Nyolcmillió éve él a Földön az aligátor, amit mi is ismerhetünk – derül ki egy kutatásból. Mindezidáig azt hitték, hogy ez a faj kétmillió éves. Több állatfaj kihalt ez idő alatt, az aligátorok kimagasló ellenálló-és alkalmazkodóképességüknek köszönhetik, hogy élnek. Egy valami veszélyezteti őket: az ember.

american_alligator_eating_crab

Semmilyen komolyabb evolúciós változáson nem estek át a modern amerikai aligátorok az elmúlt nyolcmillió évben – tudhatjuk meg a Floridai Egyetem kutatásából. Néhány cápát és maroknyi másik fajt leszámítva (jelenlegi ismereteink szerint) nincs még egy olyan idős gerinces a Földön, mint az aligátor.

Ha visszamennénk az időben nyolcmillió évet, gyakorlatilag ugyanazt az állatot látnánk mászkálni, mint ma észak-keleten [az USA-ban]. De még 30 millió éve sem voltak sokkal másabbak.”

– mondja Evan Whiting, a Floridai Egyetem kutatója, a tanulmány fő szerzője.

Ember vs. aligátor

Igazi túlélők az aligátorok. Ugyanabban az alakban átvészelték a tengerszint-ingadozást és a klímaváltozást is, míg ezek hatására egy kevésbé alkalmazkodó állatfaj gyorsan változott vagy kihalt volna. Whitingék azt is felfedezték, hogy volt idő, amikor a korai amerikai aligátorok nagy valószínűséggel együtt éltek Florida partjain hét és fél méteres, mára kihalt krokodilokkal, azaz gigantikus szörnyetegekkel. Manapság azonban nem a szörny-társaik jelentik az aligátorok számára a veszélyt, hanem mi, emberek.

A 20. század elején olyan sokan vadásztak rájuk, hogy majdnem kihaltak. Egy veszélyeztetett fajokat védő amerikai törvény normalizálta a helyzetet, de még ma sincsenek teljesen biztonságban. Élőhelyük is egyre kevesebb van, mivel az emberek vagy elpusztítják azokat, vagy elveszik tőlük és ők költöznek oda.

Azok a tulajdonságok, melyek lehetővé tették, hogy az aligátor évmilliókon keresztül átvészelje a környezete változásait, problémások lehetnek, ha az emberekhez próbálnak alkalmazkodni velük.”

-mondja Whiting. Nem nagyon szoktak ugyanis örülni az élőhelyükhöz közeli emberek, ha belemásznak a medencéjükbe vagy megjelennek a golfpályán. Whiting abban bízik, hogy az eredményei alapján majd rájönnek az emberek, hogy az aligátorok voltak itt előbb, ennek fényében óvnunk kell a populációjukat és a környezetüket. A kutatása táptalaja lehet azoknak a törekvéseknek, melyek fenntartanák az aligátorok évmilliók óta természetes élőhelyeit. A kutató szerint ha tudjuk, hogy régen hol éltek, ismert lesz az is, hogy milyen területekre kell ma összpontosítani.

Óriáskrokodilok vs. aligátorok

Eredendően ősi aligátor-koponyák tanulmányozása során rajzolódtak ki a fentiek. Egy kihaltnak vélt floridai faj maradványait tanulmányozták a kutatók, amikor kiderült, hogy az majdnem ugyanolyan, mint a mai példányé. Ezzel egy időben egy ötmillió éve kihalt fajt is megvizsgáltak – egy igazi szörnyeteget, a Gavialosuchus americanus-t. Ezek a hét és fél méteres krokodilok együtt élhettek mai rokonaikkal, de ötmillió évvel ezelőtt kihaltak. A szörnyetegek fogmaradványainak vizsgálata során kiderült, hogy ők a tengerbe mentek vadászni, míg az aligátorok – úgy, mint ma – inkább a szárazföldön és édesvízi területeken kerestek élelmet. Ez azonban nem zárja ki azt, hogy kihalásuk előtt az óriás szörny-krokodilok is megnyirbálták az aligátor-állományt.

Előfordulhat, hogy ezek az óriások szorították ki a tenger mellől a kisebbeket, viszont úgy tűnik, hogy az aligátorok mindig is jobban érezték magukat édes vizekben. Bármennyire is ősi fajnak tűnik a modern aligátor, a tanulmány szerzői szerint nem immunisak az evolúcióra. Sőt, egy elképesztően hosszú evolúciós folyamatnak köszönhetően olyanok, amilyenek. Családjuk, a Crocodylia ugyanis 84 millió éves a tudomány jelenlegi állása szerint, ennek a családnak pedig különböző felmenői már a triász korban is léteztek – 200 millió évvel ezelőtt.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.