Tudomány

15 évig vegetált, most elektromos stimulálással sikerült kijjebb húzni egy férfit a kómából

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.28 | 16:53

A francia kutatók felfedezése áttörést hozhat a kómába esett betegek állapotának javításában.

(kép: jesse orrico/Unsplash)

A New Scientist által közölt eset érdekessége, hogy egy igen hosszú kezelésről van szó, és nem is teljes a javulás, legalábbis egyelőre, de a hónapokig tartó terápiával így is rengeteget tudtak javítani a környezetére korábban egyáltalán nem reagáló kómás beteg állapotán. A 35 éves francia férfi még 2001-ben szenvedett egy autóbalesetet, aminek következtében több mint 15 éven keresztül feküdt éber kómában: alapvető életfunkciói működtek, gép nélkül lélegzett, de mindenféle magasabb agyi aktivitás nélkül, önmagát és a környezetét nem érzékelve töltötte a napjait kórházi szobájában.

Az Angela Sigiru által vezetett tudós csoport több mint 6 hónapos munkával tudta végül kimozdítani ebből az állapotból.

Mindezt azzal kezdték, hogy elkezdték alaposan megfigyelni a beteget. Mikor alszik, mennyit pislog, milyen az általános egészségügyi állapota. Ez után következett maga a kezelés, aminek során elektromosan stimulálni kezdték a test legnagyobb paraszimpatikus idegét, a bolygóideget (nervus vagus). A bolygóideg hatása kiterjed a test legfontosabb szerveire, a mell és a hasüregre, szabályozza a szívverést, a légzést, de ami a kóma szempontjából még fontosabb, hogy az agy több nagyon fontos területével is kapcsolatban van.

Többek között a szürkeállomány talamusznak nevezett területével, ami a fő érző idegpályákat fogadja, ezen kívül az érzelmi reakciókért felelős amigdala sejtcsoporttal, valamint  az emlékezésben fontos szerepet betöltő hippokampusszal. Sőt, a vagus ideg az agy locus coeruleus-nak nevezett területét is képes stimulálni, ami több fontos vegyületet is termel az agyban, amik például az éberséget és az izgalmi állapotot is szabályozzák.

(kép: GDJ/Pixabay)

Ezek alapján a bolygóideg, főleg laikus szemmel tényleg akkora Jolly Jokernek tűnik, amit érdemes lehet kicsit megpiszkálni, és úgy tűnik, a tudósok is pontosan ezt tették, hátha tudják fokozni az említett agyterületek aktivitását. Az eljárás során (egy hónapos megfigyelés után) az orvosok elektródákat tekertek az idegre a nyaki területen, amikkel aztán elektromos impulzusokkal stimulálták azt. A 30 másodperces „mini elektrosokkokat” 5 perces szünetek követték, az áramerősséget pedig fokozatosan emelték, 0,25 milliamperről egészen 1,5 milliamperig. Az agy aktivitását közben EEG-vel figyelték.

A kezelés egyértelműen pozitív hatást ért el, a beteg szinte azonnal többet kezdett pislogni, egy hónap után pedig már elkezdte követni az embereket a szemével a szobában. A hatodik hónap végére már minimális kommunikációra is képes volt, kérésre például elfordította a fejét, vagy mosollyal válaszolt. Mindezt úgy, hogy az ezt megelőző 15 évben lényegében vegetált. A teljes gyógyulására a baleset által előidézett súlyos agykárosodás miatt nincs esélye, valószínűleg soha nem tanul meg újra beszélni, vagy járni, de a tudóscsapat tovább folytatja a megfigyelését. Az eredményeket felhasználva pedig talán sikerül pontosan megérteniük az elektromos stimuláció által kiváltott folyamatokat, és még pozitívabb eredményeket elérni jobb állapotban lévő betegek kezelésében.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.