Tudomány

Öregnek érzed magad? Az emberi faj egy új DNS-vizsgálat alapján bizony nem is mai darab

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.29 | 15:43

Svéd kutatók alaposan afrikai őseink nyomába eredtek.

Egy nemrég talált, afrikai lelet DNS-elemzése alapján svéd tudósok arra jutottak, hogy az emberiség minden eddigi elképzelésnél is öregebb lehet, véli a Pittsburgh Post Gazette. A Homo sapiens nagyjából 260-350 ezer évvel ezelőtt bukkant fel, és erre rímel az a júniusban, Marokkóban talált fosszília is, mely nagyjából 300 ezer éves lehet. Az eddig fellelt legkorábbi emberi maradvány Etiópiában került elő, ami éppen, hogy 200 ezer éves múltra tekinthet vissza.

Ehhez az új lelethez a tudósok górcső alá vettek Dél-Afrikából származó, bő kétezer éves DNS-maradványokat is, melyek három, vadászó-gyűjtögető késő-kőkorszaki embertől származtak. Illetve négy vaskori földműves 3000-5000 éves örökítő anyagát is tanulmányozták, azzal a céllal, hogy összevessék az eltéréseket. A különbségek abból adódnak, hogy ezek a populációk az idők során eltávolodtak egymástól.

Matthias Jakobsson, az Uppsala Egyetem munkatársa szerint a legkorábbi elszakadás 350-260 ezer évvel ezelőtt eshetett meg, amikor a mostani hottentotta nép ősei léptek külön útra. A Science magazinban megjelent tanulmány amellett érvel, hogy az emberi faj jóval korábban is kialakulhatott, mint ahogyan ezt eddig vélték.

Nincs mindenki meggyőződve az eredmények valódiságáról, például a New Yorki Egyetem antropológia professzora szerint a fenti számítások olyan előfeltevéseken alapulnak, amelyek az elszakadást korábbinak tüntetik fel, mint amikor az valóban bekövetkezhetett. Todd Disotell szerint érjük be nagyjából 200 ezer évvel.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló