Tudomány

Szex az űrben: nem is gondolnád, milyen problémás

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.03 | 15:09

Elon Musk szeptember végén felvázolta, hogyan juttatna el embereket a Marsra, hogy ott egy önfenntartó kolóniát hozzanak létre. Az út során azonban a szex komoly kihívást jelentene az első utazóknak, és egyelőre azt sem tudjuk, hogy a magzat fejlődésére, milyen hatással lenne a nullgravitációs környezet. Hogyan fogjuk így benépesíteni a vörös bolygót?

spacesex2-2016-10-03-at-14-57-25

Elon Musk szeptember végén  egy mexikói  űrkutatási konferencián vázolta fel futurisztikus elképzeléseit a Mars meghódításáról. Bár a SpaceX vezetője előadásában elsősorban azt mutatta be, hogyan lehetne eljutni a bolygóra, emellett azonban egy önfenntartó kolóniáról is beszélt.

Ez pedig azt is jelenti, hogy az embereknek szaporodniuk, vagyis szexelniük is kéne az űrben, illetve a vörös bolygón. A The Verge most sorra vette, hogy milyen problémákat kell majd az első pároknak leküzdenünk, ha el akarnak tölteni egy pásztor órát nullgravitációs környezetben.

Meg kell koreografálni az együttlétet

A lap megjegyzi, hogy arról egyelőre semmilyen információnk nincs, milyen hatással lesz az emberi szervezetre a marsi környezet, arról viszont vannak elképzeléseink, milyen problémák lehetnek az űrben.

Az egyik gond, hogy nullgravitációs környezetben valahogy rögzíteni kell magukat a pároknak, hogy az aktus közben szerelmük ne lebegjen el a kabin másik végébe. A gravitáció hiánya gondot okoz a véráramlásnál is, így vélhetően az erekció fenntartása sem lenne egyszerű feladat.

Ezért Jim Logan a NASA orvosa szerint a pároknak komolyan

meg kell majd koreografálni az együttlétet.

Féltékenység a világűrben

Persze az is egy lehetőség, hogy az út folyamán a párok még nem esnek egymásnak. Musk optimista becslése szerint az utazás körülbelül 80 napot venne igénybe, de ennél reálisabbnak tűnik, hogy az utazók hat hónapot töltenének összezárva. Ez idő alatt azonban a szexuális frusztráció komoly gondokat okozhat a legénységben.

Zuhanyfülke a Skylabon - Nem valami erotikus
Zuhanyfülke a Skylabon – Nem valami erotikusfotó: wikimedia

A SpaceX egyik ellenlábasa, a 2013-ban alapított amerikai Inspiration Mars eleve idősebb házaspárokat küldene el az útra. Sheryl Bishop, kutató szerint azonban ha egy ilyen pár az út során felbomlik, akkor az nemcsak azt a két személyt fogja érinteni, hanem az egész legénységre hatással lesz. Jó módszernek tűnhet a legénység gondos összeválogatása is, de Elisabeth Rosnet, sportpszichológus szerint

a fiatal férfiak között könnyen kialakulhat féltékenykedés, versengés is.

Szülészet a fedélzeten

Ha az út során az első Mars kolónia tagjai még le is küzdik a szexuális együttlét logisztikai nehézségeit, akkor azt is figyelembe kell venni, hogy egy esetleges terhesség esetén, milyen hatással lenne a magzatfejlődésére a nullgravitációs környezet, illetve a sugárzás. Bár Musk szerint ez nem jelentős probléma, a körülmények miatt elképzelhető, hogy a magzat súlyos fejlődési rendellenességekkel jönne a világra. Ez pedig megint csak aláásná egy önfenntartó Mars kolónia elképzelését.

Sheryl Bishop szerint amíg nem rendelkezünk megfelelő adatokkal, addig

felelőtlenség lenne ezzel kísérletezni.

A kutató szerint ezért egyelőre az egyetlen etikus megoldás az lenne, ha az utasok vállalnák a sterilizációt, vagy ha az űrhajóban létrehoznának egy mesterséges gravitációs labort, ahol a terhes nők élhetnének kilenc hónapig.

Addig is Diplo adott nekünk egy szép klipet, így nézhetünk rúdtáncosokat az űrben.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló