Tudomány

Ilyen épületekben tervezik az életet a Holdon

  • Szerző:nuus
  • 2020.10.04 | 12:20

A BIG és a 3D nyomtatású építőipari vállalat, az ICON elárulta, hogy az Olympus projekten dolgoznak, amelynek célja a Holdon történő építkezések fejlesztését takarja.

Az Olympus nevű projekt célja egy olyan módszer kidolgozása, amelynek segítségével 3D-nyomtatott infrastruktúrát lehet létrehozni a Holdon való élethez a felületén található anyagok felhasználásával.

Az ICON-nal új lehetőségek úttörői vagyunk – mind anyagi, mind technológiai, mind környezeti szempontból. Különböző épületformákat tártunk fel, amelyek ideálisak a légköri nyomás visszatartására és optimalizáltak a kozmikus és napsugárzás elleni védelemre. Az élőhelyet úgy tervezzük meg, hogy a földönkívüli épületeknél megköveteljék a benne rejlő lehetőségeket, ugyanakkor úttörő robotépítést is alkalmazunk, amely csak fenntartható erőforrásokat használ fel, és nem marad hulladék.

– mondta Bjarke Ingels, a BIG alapítója.

A NASA Marshall Űrrepülési Központjával együttműködve a csapat a hold talajának szimulánsát használja egy 3D-ben nyomtatható konstrukció vizsgálatára. Amíg más projektek felfújható vagy fémszerkezeteket javasoltak, az Olympus projekt célja a Hold környezetének megfelelő robusztus konstrukció létrehozása. A csapat elmondta, hogy a 3D-nyomtatás és a helyi anyagok felhasználásával ez is fenntarthatóbb és csökkenti a hulladékmennyiséget.

A csapat szerint idővel a Project Olympus fenntarthatóbb példát is kínálhat a földön való építkezéshez is. Az őshonos anyagokkal történő 3D nyomtatás fenntartható és sokoldalú megoldás, amely létfontosságúnak bizonyul a jövőnk számára itt a Földön és a világűrben egyaránt.

A projekt része a NASA azon terve is, mely a holdi élet irányába végez kutatásokat, azaz  az Artemis program, amely 2024-ben embereket akar a Holdra juttatni. Ez év elején a NASA megbízta Jeff Bezos-t, Elon Musk-ot is, hogy járműveket fejlesszenek ki a tervezett leszálláshoz.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló