Tudomány

Kiderült végre, akkor mehet-e a szex a sport előtt

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.07 | 16:18

Élsportolónak lenni sok lemondással jár, de a szex nem kell, hogy közéjük tartozzon  – ezt állítja egy frissen megjelent tanulmány.

Az ötlet, hogy nagyobb megmérettetések előtt ne éljünk szexuális életet nem új, már az ókori görög filozófusok is ezt a nézetet vallották. Philostratus megmaradt írásaiból kiderül például, hogy aki épp egy kis légyottból érkezik a tornacsarnokba, rosszabbul teljesít, mint azok a társai, akiknek nem volt ilyen szerencsében részük.

Ezeknek a sportolóknak esélyük sincs arra, hogy bármilyen versenyt megnyerjenek

– írta Philostratus Gymnasticus című művében.

Bár a gondolatmenetet nem igazán tudományos megfigyelésekre alapozták, mégis elterjedté vált, hogy előnyös, ha a nagyobb mérkőzések előtt a sportolók önmegtartóztatást gyakorolnak, bízva abban, hogy így jobb teljesítményt érnek el.

A teória tehát a mai napig tartja magát: különösen a boxolóknál vált általánossá, hogy tartózkodnak mindenféle intimitástól amíg a versenyekre készülnek, mert a szex “kiüríti” őket, hiányában pedig még agresszívabban küzdenek a harc során.

via GIPHY

Nem mindenki érzi magáénak ezt a gondolatot: az olimpiai játékok során ingyen óvszert osztanak a sportolók között, azt hirdetve, hogy a szex nem is olyan ritka a versenyzők körében. Sőt, vannak olyanok a küzdősportolók között, akik azt állítják, ha a versenyt megelőző éjszakán szexelhetnek, az kifejezetten segít nekik abban, hogy jobb teljesítményt érjenek el.

Kevés az információ

A Frontiers in Physiology folyóíratban található tanulmányukkal a kutatók megpróbáltak pontot tenni az ügy végére: felkutatták az összes létező tanulmányt, ami azt vizsgálta, hogy milyen hatással van a szexuális aktivitás a sportteljesítményre.

Összesen kilenc tanulmányt találtak – ez is mutatja, hogy a rendelkezésre álló információk elég hiányosak. Az egyik tanulmány a női sportolóknál az izomfáradást vizsgálta: megnézték, hogy milyen eredményeket kapnak egy nappal azután, hogy szexuális kapcsolatot létesítettek, majd hat nappal később is – semmi különbséget nem találtak.

Egy másik vizsgálat amit férfi maraton futók között végeztek, azt találta, hogy jobban teljesítenek, ha a megelőző éjjel szexuális kapcsolatot létesítenek, míg egy harmadik szerint az aerobikozók teljesítményére negatívan hatott, ha kevesebb mint tíz óra telt el az utolsó légyott óta.

Az aerobikozók jobb, ha visszafogják magukat a verseny előtt (forrás: gettyimages)
Az aerobikozók jobb, ha visszafogják magukat a verseny előtt (forrás: gettyimages)

Akkor most mi az igazság?

Rendben, de akkor most kinek higgyünk? Az ókori görög filozófusoknak, a szegényes tanulmányoknak, vagy a sportolók saját megfigyeléseinek? Az eredmény sokakat megnyugtathat: a  kutatók arra a következtetésre jutottak, ha legalább két órát hagysz magadnak szex után  a nagy megmérettetés előtt, akkor nem valószínű, hogy csökkenni fog a teljesítményed.

via GIPHY


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló