Tudomány

Hihetetlen! Csak suttogva „beszélnek” az anyabálnák a bébikhez, ha ragadozó van a közelükben

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2019.10.10 | 14:18

Suttogva kommunikálnak az anyabálnák és borjaik, így nem hallják meg őket a cápák.

(kép: Pixabay)

Ragadozók közelében úgy védelmezik kicsinyeiket az északi simabálnák nőstényei, hogy „suttogva beszélnek” hozzájuk. Ezt egy friss amerikai tanulmány állapította meg.

Ugyan túl sok bálnafaj felnőtt egyedeire persze nem lesnek ragadozók a vízben, mert a testméretük elrettenti őket, de kicsinyeikre azonban gyakran vadásznak

– írja a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portál a Biology Letters című tudományos folyóiratban közölt kutatás kapcsán.

Az amerikai Syracuse-i Egyetem tudósai vezette kutatócsoport tapadókoronggal mikrofonokat erősített északi simabálnákra (Eubalaena glacialis), hogy hangadásaikat rögzítsék. A fajt a Természetvédelmi világszövetség (IUCN) a súlyosan veszélyeztetettek közé sorolja, nagyjából 500 példány maradt fenn belőlük.

A kutatók azt találták, hogy

az anya-borja párosok csökkentették az erős, messze hangzó kiáltásaik számát a fiatal egyedekhez és a vemhes nőstényekhez képest.

Ugyanekkor az anya-borja párosok a többiekhez képest gyakrabban kommunikáltak nagyon halk hangokon. A simabálnák kiáltása általában körülbelül egy kilométerről hallható, a “suttogás” csak mintegy száz méteres körzetben.

Ezek az alacsonyabb amplitúdójú hangrezgések csökkentik a kockázatot, hogy ragadozók hallgassák ki őket, de lehetővé teszik az anyaállat és kicsinye közötti kommunikációt

– olvasható a tanulmányban. A bálnákra vadászó ragadozókról úgy vélik, a zsákmány által kiadott hangok alapján találnak az áldozataikra, mivel a vízben gyakran rosszak a látási viszonyok.

via GIPHY


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.