Tudomány

Kutyás vagy? Akkor ennél nagyobb előnyöd már nem is lehetne az életben!

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2019.10.10 | 16:18

Van egy jó hírünk: ha kutyád van, akkor valószínű, hogy tovább fogsz élni! Tudósok szerint ugyanis a kutyatartás jelentősen csökkenti a halálozás kockázatát. A kutyátlanokhoz képest tehát jó nagy előnyben van az, aki megosztja otthonát egy vagy több kutyussal.

(kép: Pixabay)

Azt senki sem tagadhatja, hogy négylábú kedvenceinkkel szebb és változatosabb az élet. Ők azok, akik bármikor, bármilyen nehéz helyzetben is meg tudnak mosolyogtatni minket és már puszta létük is melegséget áraszt.

via GIPHY

Egy nehéz munkanap után a kutyánk az, aki minden esetben már az ajtóban vár minket, és akkor is kitörő lelkesedéssel örül nekünk, ha csak öt percre ugrottunk le otthonról a boltba. Simogatásuk által csökken a feszültség, így stresszlevezetőnek is kiválóan alkalmas egy kutya gyógyszerek helyett.

Nem vitás az sem, hogy egy kutya mindig mozgásban, így formában is tartja gazdáját, hiszen a napi séták és a hétvégi hosszú kirándulások miattuk sosem maradhatnak el, így egy ebtartónál kizárt a lustaság. Mindezeken túl azonban még valamit megköszönhetünk a kutyánknak, méghozzá azt, hogy miattuk sanszos, hogy

tovább élünk majd és szívproblémától sem kell tartanunk.

Fotó: Pixabay CCo

És akkor jöjjenek a tények! Egy friss kutatás szerint

a kutyatartás csaknem negyedével csökkenti a bármely okból bekövetkező halálozás kockázatát.

Az új metaanalízist az Amerikai Szív Társaság folyóiratában publikáltak a kutatók – írja a MedicalXpress egészségügyi portál. A szakemberek tíz tanulmányt feldolgozva elemezték több mint 3,8 millió 18 éves, vagy annál idősebb páciens adatait. A tanulmányok közül kilenc hasonlította össze a bármely okból bekövetkező halálozás arányát kutyatartók és kutyát nem tartók között, és négy tanulmány vetette össze a szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozás arányát a két csoport között.

Az eredmények magukért beszélnek! Ezek szerint

a kutyátlanokhoz képest a kutyatartók körében 24 százalékkal alacsonyabb volt a bármely okból bekövetkező, 65 százalékkal alacsonyabb a szívroham utáni és 31 százalékkal alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel összefüggő halálozás kockázata.

„Korábbi tanulmányok kapcsolatot mutattak ki a kutyatartás és a fokozott fizikai aktivitás, az alacsonyabb vérnyomás és a jobb koleszterinszint között” – mondta Caroline Kramer, a Torontói Egyetem munkatársa. Hozzátette: „mindezek fényében várható volt annak kimutatása, hogy a kutyatartók hosszabb ideig éltek és esetükben alacsonyabb volt a kardiovaszkuláris halálozás kockázata.”

Fotó: Pixabay CCo

A szakember szerint a következő lépés annak vizsgálata lesz, hogy milyen hatással van az ember szív- és érrendszerére egy kutya örökbefogadása, illetve, hogy a kutyatartásnak milyen jótékony szociális és pszichológiai hatásai vannak.

via GIPHY

A Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes című folyóiratban egy másik tanulmány is megjelent a témában, olyan 40 és 85 éves kor közötti svéd állampolgárok adatait elemezve, akik szívrohamon vagy sztrókon estek át 2001-2002 között.

Az eredmények szerint

a szívroham miatti kórházi kezelést követően egyedül élő kutyatartók körében 33 százalékkal, a partnerrel vagy gyerekkel élők körében 15 százalékkal volt alacsonyabb a halálozás kockázata, mint a kutya nélküli pácienseknél.

A sztrók miatti kórházi kezelést követően egyedül élő kutyatartóknál 27 százalékkal, a partnerrel vagy gyerekkel élőknél 12 százalékkal volt alacsonyabb a halálozás kockázata, mint a kutyátlan pácienseknél.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló