Tudomány

Az elmúlt 6 évben sokat romlott Európa természetes élőhelyeinek állapota

  • Szerző:nuus
  • 2020.10.21 | 14:18

Össze kell fognunk, ha azt szeretnénk, hogy a gyerekeink is láthassák a gyönyörű természeti kincseket.

A 2013 és 2018 közötti időszakot lefedő jelentés hanyatlást mutat az előző hat évhez, a 2007-2012 közötti időszakhoz képest, amikor a természetes élőhelyek 77 százaléka volt kedvezőtlen állapotban.

“Európában egyértelműen egy nagy volumenű helyreállításra van szükség. Ez nem csupán a biológiai sokféleség, hanem az éghajlatváltozás szempontjából is indokolt” – hangsúlyozta Carlos Romao, az EEA szakértője.

Az élőhelyekre, valamint állat- és növényfajokra egyebek között az intenzív mezőgazdasági termelés, a városok terjeszkedése – karöltve a turizmussal és a rekreációval -, a nem fenntartható erdőgazdálkodási tevékenységek, a légszennyezés, a betolakodó fajok, az illegális vadászat és halászat, valamint az éghajlatváltozás jelent fenyegetést. 

A vizsgált hat évben az EEA több mint 67 ezer olyan emberi tevékenységet azonosított a 28 európai uniós tagállamban, beleértve Nagy-Britanniát is, amelyek ártalmasak a környezetre. A vizsgált 463 madárfaj kevesebb mint felének, 47 százalékának jó a védettségi állapota az Európai Unióban, ami 5 százalékos visszaesés a 2007-2012 közötti időszakhoz képest. A “kedvezőtlen vagy rossz” állapotban lévő fajok aránya 39 százalék, ami 7 százalékos növekedés a korábbi periódushoz képest. A jelentés a természetes élőhelyek mindössze 15 százalékát sorolja jó, míg 81 százalékukat a kedvezőtlen vagy rossz védettségi szintbe.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.