Tudomány

A kutyáink rólunk álmodnak

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.25 | 08:03

Az ebeknél még alvás közben is a gazdi az első, de a macskáknak akkor is az egér a legfontosabb.

'Actuel Dogs' - Luxury Dogs Hotel Visit
Fotó: Franck Prevel/Getty Images

Dr. Deirdre Barrett évekig tanulmányozta az emberi alvási szokásokat, és azt állítja, hogy a kutyákat is a napi események foglalkoztatják alváskor. A Harvard pszichológusa szerint ez a kutyusoknál is sokkal vizuálisabb formában, kevesebb logikával zajlik. Kijelenti, hogy nincs okunk feltételezni, hogy az állatok ebben a helyzetben másképp működnek – főleg az emlősöknek van az emberéhez nagyon hasonló alvási ciklusuk. Náluk is bekövetkezik egy mély alvási szint, ahol az agy kevésbé aktív, aztán jön az REM-szakasz (a gyors szemmozgással), ami az álmokat hozza.

Ezért bátran feltételezhetjük, hogy az emlősök is álmodnak.

állítja a tudós az Independentben.

Közismert, hogy a kutyák bolondulnak a gazdiért, így különösen mélyen érinti őket a velünk való viszony. Megjelenhet nekik álmukban az arcunk, az illatunk és hogy aznap hogyan bántunk vele.

Ezzel szemben a macskákat még inaktív állapotban is inkább csak a saját dolgaik foglalkoztatják. Michel Jouvet, az egyik első alváskutató a cicák agyában roncsolta azt a kis területet, amely gátolja az REM-szakasz alatti testmozgást.

Az állatok minden alvási fázisban nyugodtan hevertek, de mikor jött a gyors szemmozgásos szakasz, akkor felpörögtek – összevissza karmoltak, járt a lábuk, felpúposították a hátukat… teljesen úgy, mintha egeret üldöztek volna.

Deirdre Barrett doktornő megerősíti a tapasztalatot, szerinte is akkor lendül mozgásba a kutya lába, amikor az álmot nagyon átéli.  Egy tanácsot is ad a gazdáknak:

Ha azt szeretnénk, hogy jó álma legyen kedvencünknek, akkor napközben pozitív élményeket adjunk neki, este pedig biztosítsunk nyugodt körülményeket. Ahogy ez az embereknél is működik.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló