Tudomány

Két futballpályánál hosszabb, a világ legnagyobb vitorlása

  • Szerző:nuus
  • 2020.10.27 | 08:18

Nevezhetjük túlméretes vitorlásnak, de ez lehet a módja annak, hogy előrelépjünk egy fenntarthatóság által vezérelt világban.

A haladás legjobb módja néha a múltba való visszatekintés. Pontosan ezt csinálja a Wallenius Marine, a svédországi hajógyártó cég azzal, hogy az Oceanbird a repülésből és a tengerészeti módszerek aranykorát veszi alapul.

Nevezhetjük túlméretes vitorlásnak, de ez lehet a módja annak, hogy előrelépjünk egy fenntarthatóság által vezérelt világban. Ez a futurisztikus transzatlanti autószállító 7000 járművet tud szállítani, mérete hasonló méretű, mint a hagyományos autószállítóké, de gyökeresen más, öt vitorlájával, amelyek egyenként 80 méter magasak.

Az Oceanbird lesz a világ legnagyobb szélüzemű hajója, átlagosan 10 csomós sebességgel haladhat majd, így képes lesz az óceánt keresztül szelni 12 nap alatt, amely fosszilis üzemanyaggal működő szállítóhoz képest csak négy nappal több és 90 százalékkal kevesebb CO2-t bocsát ki az út során. Ez úttörő lépés a környezet megmentése felé, mivel a tengeri teherszállítás az egész világon a kereskedelem 10 százalékát teszi ki.

Mint tudjuk, ezt a hajót a szél hajtja majd, és a szél erejének kiaknázása érdekében különös figyelmet fordítanak a vitorlákra és a hajótestre. Öt teleszkópos vitorla (60 méterre visszahúzhatók, hogy áthaladjanak a hidak alatt és enyhítsék a turbulenciát) 360 fokos elfordulásra is képesek egymás érintése nélkül.

A hajó még mindig a prototípus készítés szakaszában van, jelenleg egy hétméteres modellen gyűjtik össze az adatokat, hogy a későbbiekben így optimalizálják a teljesítményt és aerodinamikát. Ha minden a tervek szerint halad, 2021 elején elkezdik az építést, és a hajók remélhetőleg 2024-ben elindítják a változás szelét.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló